Guvernul, mandatat să plafoneze salariile profesorilor
Executivul are mandat din partea coaliţiei de guvernare să-şi asume răspunderea pentru legea care limitează creşterile salariale ale personalului didactic, a anunţat liderul senatorilor UDMR.
Articol de Amalia Bojescu, 04 Aprilie 2011, 13:02
Coaliţia a mandatat luni guvernul să-şi angajeze răspunderea în Parlament pentru proiectul legii care limitează creşterile salariale ale personalului didactic, a precizat liderul grupului senatorilor UDMR, Fekete Andras pentru Radio România Actualităţi.
Uniunea Social Liberală (USL) va depune o moţiune de cenzură dacă guvernul îşi va angaja răspunderea pe actul normativ care prevede plafonarea salariilor profesorilor, potrivit liderului PSD, Victor Ponta.
El a declarat că în niciun stat de drept nu poate fi acceptată adoptarea, sub nici o formă a unei legi care să împiedice punerea în aplicare a unor hotărâri judecătoreşti.
Demersul guvernului este unul neconstituţional care pune sub semnul întrebării separarea puterilor în stat, dar şi democraţia din România, a mai spus liderul social-democrat.
Victor Ponta a mai precizat că USL va depune plângere penală împotriva premierului Emil Boc, dar şi a preşedintelui Traian Băsescu, dacă şeful statului va promulga legea.
Săptămâna trecută, guvernul a anunţat că va promova în Parlament, posibil prin angajarea răspunderii, un proiect de act normativ care să plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerând că economia nu poate suporta la acest moment o creştere salarială de 50%.
Premierul Emil Boc a declarat, la finalul unei şedinţe de guvern, că "România nu îşi permite să plătească astăzi majorarea salariilor profesorilor cu 50 la sută".
Declaraţia survenea în contextul în care Parlamentul a adoptat în 2008 o lege care prevedea că salariile cadrelor didactice să fie majorate cu 50 de procente.
La sfârşitul anului 2008, Guvernul Tăriceanu a emis o ordonanţă de urgenţă care amâna termenul de intrare în vigoare a legii de majorare a salariilor în învăţământ cu 50% şi stabilea un nivel de majorare de 17%.
Curtea Constituţională a declarat actul normativ neconstituţional, cu argumentul că amânarea creşterii salariilor profesorilor afectează drepturi fundamentale, respectiv dreptul la muncă, la protecţia socială a muncii şi la un nivel de trai decent.