"Gulerele albastre", din ce în ce mai atractive pentru tineri
Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani preferă meseriile din categoria "gulerelor albastre", adică cele care implică muncă fizică, se arată într-un studiu sociologic.
13 August 2014, 19:05
Cei mai mulţi dintre părinţi îşi orientează copiii spre profesiile care necesită studii superioare cum ar fi cele de medic, profesor şi avocat, pentru că sunt respectate sau aduc un câştig financiar mai mare, se arată într-un studiu sociologic.
Meseriile care necesită doar studii medii sunt însă preferate de tineri.
În România, pulicul larg aspiră către ocupaţiile din aşa-zisa categorie a "gulerelor albe".
De exemplu, părinţii îşi sfătuiesc în continuare copiii să se facă medici, avocaţi sau profesori.
Aceasta, în condiţiile în care jumătate dintre români consideră că a avea o meserie este mai important decât a face studii superioare, în special pentru că o meserie permite celui care o practică să se descurce oriunde şi în orice condiţii.
De cealaltă parte, tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani preferă meseriile din categoria "gulerelor albastre", adică cele care implică muncă fizică, în primul rând că le place meseria respectivă şi apoi pentru că acestea aduc bani într-un orizont de timp mai scurt.
"Meseriile pe care tinerii le valorizează cel mai mult şi pe care le-ar alege din zona de "gulerele albastre": şofer, mecanic, adică din acea zonă care arată viteză sau de exemplu artist, unde intră foarte multe alte meserii. De ce? Pentru că, din nou, poţi avea acces rapid la succes, bazându-te pe nişte abilităţi native" a explicat directorul companiei care a efectuat cercetarea, Dan Petre.
Chiar dacă tot mai mulţi tineri percep practicarea unei meserii ca o bună soluţie, munca fizică încă nu este asociată cu respectul.
Metodologia anchetei sociologice a fost faţă în faţă, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.150 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.