Grevă şi haos
Sindicatele şi ministerul educaţiei oferă date contradictorii referitoare la greva de joi, din educaţie, elevii fiind sfătuiţi să îşi întrebe fiecare profesor dacă participă sau nu la acest protest.
21 Aprilie 2010, 19:39
Joi, sindicatele anunţă grevă generală în învăţământ, deşi elevii se află în plin examen de bacalaureat.
Reprezentanţii sindicatelor susţin că în peste trei sferturi din unităţile de învăţământ nu se vor efectua ore în ziua grevei.
Aceştia au adăugat că deoarece nu se ştie cu exactitate cine face şi cine nu face grevă, elevii vor primi acest răspuns de la fiecare cadru didactic în parte.
Liderii sindicali au declarat că în şcolile în care s-a anunţat greva, nu se va desfăşura procesul instructiv-educativ şi sfătuiesc părinţii să nu-şi trimită copiii la şcoală.
Dacă totuşi aceştia vor veni la şcoală, supravegherea lor în clase va fi asigurată, au precizat sindicatele.
"Cerem sprijinul părinţilor şi elevilor şi al studenţilor în a înţelege că demersurile noastre, care debutează cu această grevă de o zi, nu au decât un singur obiectiv, acela de a avea o educaţie la parametrii Uniunii Europene", a spus secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Pop.
De asemenea, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu, a precizat că nu se poate admite ca într-un stat de drept să nu fie respectate legile şi hotărârile judecătoreşti şi că speră ca proiectul de lege care este în discuţia parlamentului să poată fi amendat.
Liderii sindicali susţin în continuare că inspectoratele şcolare, precum şi directorii de şcoli continuă să exercite presiuni asupra cadrelor didactice care şi-au manifestat dorinţa de participare la grevă.
"Sunt câteva unităţi şcolare în care li se dădea chiar schimbarea contractului individual de muncă, tocmai ca probabil să li se impună venirea sau participarea la diferite examene."
"Avem în vedere proiectul legii educaţiei naţionale care este cel mai prost proiect de lege a educaţiei care s-a negociat vreodată", a spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învătământ "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu.
În grevă de o zi se vor afla şi profesorii universitari, astfel încât joi nu se vor desfăşura cursuri, mai susţin sindicatele.
Varianta ministerului educaţiei
Secretarul de stat Oana Badea a declarat că ministerul nu a cerut şi nu a încurajat acţiunile de intimidare a dascălilor care doresc să participe la grevă, întrucât respectă libertatea de expresie sindicală.
În plus, ministerul, pentru a nu afecta elevii din clasa a douăsprezecea, a luat măsuri de înlocuire a cadrelor didactice din comisiile de examinare sau de reprogramare a probei de competenţe digitale.
Astfel, potrivit datelor centralizate de ministerul educaţiei, proba de evaluare a competenţelor digitale se va desfăşura în condiţii normale în 750 de centre din cele 886 în care urma să se desfăşoare.
Conform centralizării amintite, doar 136 de centre vor fi afectate de mişcările de protest anunţate de sindicate, în aceste cazuri, proba urmând a fi reprogramată.
Alte 40 de centre au solicitat înlocuirea cadrelor didactice care şi-au anunţat neprezentarea, dar examinarea elevilor se va desfăşura conform graficului iniţial.
"În zece judeţe, respectiv Buzău, Bistriţa, Bihor, Călăraşi, Dâmboviţa, Ilfov, Mureş, Neamţ, Satu-Mare şi Vâlcea, proba de evaluare a competenţelor digitale nu va fi perturbată sub nicio formă", a mai spus secretarul de stat Oana Badea.
În data de 22 aprilie, erau programaţi să susţină proba de evaluare a competenţelor digitale din cadrul bacalaureatului aproximativ 30.876 de candidaţi.