Gaze ruseşti via Ungaria (hartă)
Autorităţile române inaugurează o conductă de import de gaze din Ungaria care ar putea conecta sistemul autohton de aprovizionare la cel european. Ungaria şi România sunt însă importatori de gaze ruseşti.
Articol de Ioan Suciu, 14 Octombrie 2010, 11:54
Conducta de gaze Arad-Szeged a fost inaugurată joi, 14 octombrie, în prezenţa premierului României Emil Boc şi a prim-ministrului Ungariei Viktor Orban.
La eveniment a participat şi comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.
Autorităţile spun că gazoductul ar conecta sistemul românesc de gaze de cel al Europei occidentale.
Consumul de gaze naturale al Ungariei este de circa 14 miliarde de metri cubi anual, 45 la sută reprezentând consumul populaţiei.
Pentru producerea de energie electrică se utilizează anual în jur de trei miliarde de metri cubi de gaz.
Harta principalelor conducte de gaze din Europa. Sursa: BBC. (click pentru mărire)
Potrivit portalului non-guvernamental www.energy.eu, Ungaria este un importator net de gaze naturale, aproximativ 62 la sută din consumul de gaze din această ţară fiind asigurat de importuri.
La rândul lor, importurile din Ungaria provin în covârşitoarea lor majoritate din Rusia, iar prin conducta de gaze de la graniţa cu Austria, ungurii primesc tot gaz rusesc, întrucât partenerii lor - Gaz de France şi Ruhrgas - importă şi ei de fapt tot de la Gazprom.
România obţine din importuri 29 la sută din consumul total de gaze naturale.
Uniunea Europeană depinde de importuri de gaze în proporţie de aproximativ 53 la sută din consum. 40 la sută din aceste importuri provin din Rusia, iar 23 la sută din ele din Norvegia.
Până la 4,4 miliarde de metri cubi pe an
Conducta este funcţională încă de luna trecută şi deja au venit primele gaze din Ungaria, cantităţi mici folosite mai mult pentru teste.
Lungimea totală a conductei este 109 kilometri, din care 62 de kilometri pe teritoriul României.
Valoarea estimativă a proiectului se ridică la 68,2 milioane de euro, iar 48% reprezintă contribuţia Transgaz.
Capacitatea iniţială de transport a conductei este 1,7 miliarde de metri cubi pe an, urmând să crească la maximum 4,4 miliarde de metri cubi pe an.
Companiile care au rezervat capacităţi de import al gazelor prin această conductă sunt OMV Petrom, EON Gaz România, GDF Suez Energy România şi MOL Energy Trade.