Gabriel Leş: achiziţia de corvete în linie dreaptă
Din cele nouă proiecte majore de înzestrare la care s-a angajat Ministerul Apărării Naţionale două au intrat în linie dreaptă.
03 Iulie 2019, 15:35
Din cele nouă proiecte majore de înzestrare la care s-a angajat Ministerul Apărării Naţionale două au intrat în linie dreaptă. Este vorba de achiziţia de corvete multirol şi de completarea escadrilei de aeronave F16 cu încă cinci avioane de luptă. Anunţul a fost făcut astăzi de ministrul apărării naţionale Gabriel Leş într-o conferinţă de presă.
Ministrul Gabriel Leş:
"Am primit de la Departamentul pentru Armamente raportul prin care am fost informat în calitate de ministru cu privire la finalizarea procedurii specifice organizate la nivelul acestei de departament pentru atribuirea acordului-cadru pentru furnizarea produsului corvetă multifuncţională. Conform acestei informări, oferta câştigătoare a fost declarată cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa. Perioada de livrare a acestor corvete, aşa cum ştiţi, este de până la 7 ani de zile; trei ani de zile prima corvetă, urmând ca celelalte trei, până la termenul de maxim şapte ani de zile. În acelaşi contract se va face şi modernizarea fregatelor T-22, pe care le avem în acest moment în înzestrare."
Radu Dobriţoiu:
"Va fi completată şi escadrila de aeronave F16 iar pentru viitor Ministerul Apăaării Naţionale ia în considerare achiziţionarea de aeronave de generaţia a cincea F35. Deocamndată, celor douăsprezece F16 li se vor adăuga încă 5, ce vor fi compărate tot din Portugalia. "
Ministrul Gabriel Leş:
"Aş vrea să mulţumesc în primul rând Parlamentului României, pentru că ieri au aprobat, aşa cum cere legea în cazul achiziţiilor care depăşesc 100 de milioane de euro, iniţierea de către ministrul apărării naţionale a procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie pentru un pachet de cinci avioane de la Guvernul Republicii Portugheze şi bineînţeles a pachetului de bunuri şi servicii complementare de la Guvernul Statelor Unite ale Americii, astfel încât să avem capabilitate operaţională aeriană finală."
Radu Dobriţoiu:
"Proiectele de înzestrare sunt susţinute de cele două procente din produsul intern brut alocate în ultimii doi ani Armatei României. În total însă, din cauza unor întârzieri ale programelor de achiziţii, execuţia bugetară a fost anul trecut de doar 1, 85 la sută. Probabil că, în acest an, al treilea cu mai mulţi bani pentru armată, execuţia bugetară se va apropia de cele două procente. "