Furturile din locuinţe, "favorizate de neglijenţa victimelor"
Datele prezentate de Poliţia Română arată că hoţii profită de uşile neasigurate, de lipsa gratiilor la apartamentele de la parter, dar şi de naivitatea oamenilor.
Articol de Daniela Vasilescu, 25 Aprilie 2013, 14:10
Un sfert din furturile din locuinţe sunt favorizate de neglijenţa victimelor - atrag atenţia reprezentanţii Poliţiei Române.
Din datele prezentate joi, cu prilejul lansării unei campanii de informare şi avertizare a cetăţenilor, reiese că cele mai multe furturi, aproape două treimi, au loc în mediul rural.
De cele mai multe ori, hoţii fură bani, calculatoare, telefoane mobile sau bijuterii.
Profilul hoţului ar fi aşa: bărbat, între 14 şi 40 de ani, fără ocupaţie, cu studii primare şi antecendente penale.
Peste 9.000 de furturi din locuinţe s-au înregistrat în primul trimestru al acestui an, dintre care 40-45%, în mediul urban.
Hoţii profită de uşile neasigurate, de lipsa gratiilor la apartamentele de la parter, dar şi de naivitatea oamenilor, care lasă în casă hoţi, după ce se recomandă a fi reprezentanţi ai unor instituţii publice.
În oraşe, hoţii acţionează în timpul zilei, iar în week-end, în cursul nopţii.
În schimb, în mediul rural, hoţii acţionează noaptea.
Poliţiştii ne recomandă să închidem uşile şi ferestrele noaptea şi când suntem plecaţi acasă, iar cei care locuiesc la parter şi ultimul etaj ar trebui să-şi monteze grilaje metalice sau sisteme antiefracţie.
Poliţia Română a lansat o campanie de informare şi de prevenire a furturilor din locuinţe, ce se va desfăşura pe o perioadă de trei luni şi se va derula la nivel naţional.