Furnizorii de gaze şi energie electrică cer banii de compensații
Furnizorii de gaze şi energie electrică fac un apel căre Guvern să grăbească decontările pentru schema de sprijin a populaţiei RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (2 iunie, ora 13:06:53) -
Articol de Bogdan Isopescu, 02 Iunie 2022, 13:52
Realizator: Nicoleta Turcu - Reporter: Bogdan Isopescu
Realizator: Furnizorii de gaze şi energie electrică fac un apel căre Guvern să grăbească decontările pentru schema de sprijin a populaţiei, altfel mulţi operatori ar putea intra în faliment sau vor renunţa la licenţe. Reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor din România, AFER, spun că deja peste 20 de operatori au renunţat la licenţă, în condiţiile în care nu au primit nici măcar decontările pentru luna noiembrie, anul trecut.
Reporter: Din noiembrie 2021 și până acum Guvernul a impus trei scheme de sprijin pentru populație, în condițiile creșterii fără precedent a prețurilor pentru gaze și energie electrică pe toate bursele. Conform schemelor, furnizorii cumpără energie la prețul pieței, un preț mare și o vând consumatorilor la un preț mai mic, iar ulterior statul de decontează diferența, pentru a nu provoca pierderi operatorilor. Numai că aceste deconturi au fost făcute parțial. Președintele AFER, Laurențiu Urluescu.
Laurențiu Urluescu: Schema de ajutor are două componente mari, partea de compensare, care se decontează de către ministerul Muncii, și pentru aceasta decontare este la zi, și partea de plafonare, care se decontează de către Ministerul Energiei. Din păcate, pentru plata de plafonare decontarea nu s-a făcut nimic la niciun furnizor, nicio sumă.
Reporter: Furnizorii spun că ultima schemă de sprijin, cea care a început în aprilie, este și mai îngrijorătoare pentru ei, pentru că a fost scoasă compensarea, acolo unde decantarea a funcționat, și a rămas doar plafonarea, acolo unde statul nu a făcut nicio plată pentru cheltuieli furnizorilor din noiembrie până astăzi.
Laurențiu Urluescu: În cel mai rău caz ar fi trebuit luna noiembrie, anul trecut, să fie decontată undeva la jumătatea lunii ianuarie.
Reporter: Furnizorii au remis scrisori publice către toate instituțiile implicate, inclusiv către Președinție, avertizând că pe fondul lipsei decontărilor, furnizorii au început să ia credite pentru a acoperi lipsa de lichiditate. Însă, în acest moment, băncile au început să refuze creditarea furnizorilor, în condițiile în care aceștia nu mai sunt solvabili la termen, din cauza statului care întârzie deja de șase luni să le vireze banii cheltuiți pentru schema de sprijin.