Funcţionarii din administraţie încetează lucrul
Activitatea "îngheaţă" marţi timp de două ore în mai multe primării şi consilii judeţene.
01 Februarie 2010, 14:43
Peste 50.000 de funcţionari care fac parte din Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie vor protesta marţi, la începutul programului cu publicul, faţă de prevederile şi de normele de aplicare ale Legii unice de salarizare a bugetarilor.
Sindicaliştii anunţă că protestul de două ore este doar primul dintr-un calendar stabilit pentru luna februarie.
Vicepreşedintele federaţiei, Romel Neagu, a declarat într-o conferinţă de presă că la acţiunea de protest din 2 februarie vor lua parte angajaţi din Primăria Municipiului Bucureşti, primăriile sectoarelor capitalei, primăriile municipiilor sau consiliilor judeţene din mai multe oraşe precum Cluj, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Braşov, Târgu Mureş, Baia Mare, Piteşti, Sibiu, Oradea, Arad, Piatra Neamţ, Botoşani, Bacău, Tulcea şi Deva.
În aceste instituţii, timp de două ore, nu vor funcţiona serviciile care asigură ordinea publică, asistenţa socială sau situaţiile de urgenţă.
În Bucureşti, nu va funcţiona Primăria Capitalei, primăriile sectoarelor 1, 2, 3 şi 4, direcţiile de taxe şi impozite, asistenţă socială.
Cei 240 de angajaţi ai Primăriei municipiului Botoşani, afiliaţi Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, anunţă că vor declanşa, marţi dimineaţă, o grevă de avertisment de două ore, urmând să intre în grevă generală pe termen nelimitat pe 12 februarie, dacă Guvernul nu va răspunde solicitărilor legate de creşterea salariilor mici şi de păstrarea locurilor de muncă.
Liderul de sindicat din Primăria Botoşani, Claudia Cical, susţine că angajaţii vor merge la serviciu, dar vor refuza să lucreze cu publicul.
Legea salarizării unitare şi neacordarea tichetelor de masă, contestate de funcţionari
Funcţionarii publici solicită măsuri urgente de creştere a retribuţiilor mici în vederea reducerii diferenţelor salariale. Reprezentanţii funcţionarilor susţin că noua Lege a salarizării, aşa cum urmează să se aplice, menţine diferenţe mari între retribuţii.
Atât Legea cât şi Ordonanţa de Urgenţă 114/2009, prin care se suspendă acordarea tichetelor de masă, cadou sau de vacanţă, duc la reduceri - spun sindicaliştii - ale veniturilor salariale în administraţia publică locală.
Reprezentanţii sindicatelor mai cer păstrarea locurilor de muncă şi respectarea dreptului autorităţilor locale de a-şi stabili necesarul de personal şi de a acorda suplimente salariale din venituri proprii.
Sindicaliştii mai solicită şi anularea ordinului care subordonează autorităţile locale unor structuri ale administraţiei centrale.