Fostul comandant de la Periprava, Ion Ficior, a fost audiat de magistrați
Fostul comandant al coloniei de muncă de la Periprava, Ion Ficior, trimis in judecată pentru crime împotriva umanității este audiat de magistrații Curții de Apel București.
Articol de Diana Surdu, 22 Mai 2015, 14:05
Fostul comandant al coloniei de muncă de la Periprava, Ion Ficior, trimis in judecată pentru crime împotriva umanității, a fost audiat de magistrații Curții de Apel București.
Acesta a declarat că avea aproximativ 2000 de deținuți de drept comun și 3000 de deținuți politici, în anii 60 și că nu făcea deosebiri între aceștia privind hrana, medicamentația sau cazarea.
Ion Ficior a spus că fiecare baracă de 100 de oameni era încălzită, apa pe care o bea toată lumea din Dunăre era decantată, iar în perioada când a fost comandant al coloniei, între 1960/ 1963 au murit circa 20 de oameni, doar persoane în vârstă care sufereau de diferite afecțiuni.
El susține că a interzis pedepsele corporale pentru deținuții care mâncau legume de pe câmp.
Mai mult, fostul comandant spune că nimeni nu era pedepsit când nu și îndeplinea norma de muncă, de 8 ore, sau că nu umpleau roabele cu pământ pe care le care carau pentru dig.
Ion Ficior a afirmat că mâncarea era foarte bună în colonia de la Periprava, încât și ofițerii mâncau din mâncarea pregătită pentru deținuți. Fostul șef al coloniei susține că erau rare cazurile când deținuții erau trimiși la carceră, neavând izolator nici pentru deținuții de drept comun.
În august 2014, Parchetul General l-a trimis în judecată pe Ion Ficior pentru moartea a peste 100 de deţinuţi.
Potrivit rechizitoriului, Ion Ficior a pus la punct un adevărat sistem de investigare şi sancţionare a celor care nu respectau ordinele sale.
Aşadar, deţinuţii înfometaţi, bolnavi şi osteniţi erau pedepsiţi cu bătaia dacă mâncau din recoltă, iar după aplicarea pedepsei erau lăsaţi să zacă pe o pătură. Conform declaraţiilor supravieţuitorilor, deţinuţii politici erau bătuţi chiar şi fără să încalce vreo regulă sau vreun ordin.
Corecţiile fizice erau parte a programului zilnic şi nu se făceau excepţii nici măcar în cazul celor inapţi de muncă.