Forţa de muncă din România, "mai ieftină ca în China"
Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din Cluj spune că pe fondul crizei, forţa de muncă din ţară a ajuns să fie mai ieftină decât cea din China.
16 August 2010, 20:44
Pe fondul crizei economice, forţa de muncă din România a ajuns să fie mai ieftină decât cea din China.
Potrivit directorului Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din Cluj, Daniel Don, veniturile angajaţilor români au fost reduse drastic, mulţi dintre aceştia pierzând între 20 şi 30% din veniturile pe care le aveau înainte de criză.
În schimb, în China, economia a crescut, chiar şi în aceşti ani, iar salariile muncitorilor au crescut şi ele.
Daniel Don a menţionat că din cauza acestei creşteri, forţa de muncă din România a ajuns mai ieftină decât cea din China.
De asemenea, Daniel Don spune că pe fondul creşterii valorii manoperei în China, forţa de muncă este mai scumpă decât în România.
Tendinţa creşterii forţei de muncă din China, resimţită în diverse servicii
Liderul CNSRL Frăţia Cluj, Ştefan Roman, spune că tendinţa este observabilă nu doar în industrie, ci şi în servicii.
Ştefan Roman a dat ca exemplu cazul infirmierelor clujene despre care spune că după scăderea salariilor bugetarilor cu 25%, câştigă mai puţin de 100 de euro pe lună, în timp ce o infirmieră din China câştigă în medie 200 de dolari americani.
Chiar şi în domenii precum producţia de jucării, unde China este lider mondial, este observabilă această tendinţă, spune omul de afaceri Andrei Cosmovici, care are o afacere în acest domeniu.
Andrei Cosmovici spune că singurele jucării chinezeşti ieftine sunt cele contrafăcute, ori de proastă calitate.
Potrivit lui Daniel Don, tendinţa ieftinirii forţei de muncă din România are şi părţi bune.
Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din Cluj afirmă că în acest context mulţi investitori din Europa Occidentală ori din America de Nord s-ar putea reorienta către România şi Republica Moldova.