Forţa de muncă din România a scăzut în ultimii 25 de ani la jumătate
În prezent, după ultimele date furnizate de Institutul Naţional de Statistică populaţia activă este în jur de 9 milioane de persoane
25 Mai 2016, 00:10
Angajatorii atrag atenţia din nou că întâmpină probleme în a găsi forţă de muncă bine pregătită. Ei spun că o altă problemă cu care se confruntă este aceea că învăţământul românesc nu se adaptează la nevoile pieţei muncii. Totodată, se atrage atenţia că declinul pe care-l vom vedea la nivelul forţei de muncă se va resimţi foatre puternic în următorii ani, asta pentru că sistemul educaţional nu este unul performant. Elevii din România sunt pe ultimele locuri în lume în clasamentele Pisa la competenţe elementare cum ar fi scrisul sau cititul, deasemenea, nicio universitate din România nu este clasată măcar printre primele 500 de instituţii de învăţământ performante din lume.
Pe lângă educaţie, România mai înregistrează şi o scădere demografică semnificativă, iar mobilitatea lucrătorilor nu este printre opţiunile celor care îşi caută un loc de muncă.
Florin Godeanu, specialist în recrutare: "Ca să avem o concluzie vizavi de ceea ce înseamnă piaţa forţei de muncă în România, cred că sunt câteva aspete care trebuie luate în considerare. Nu mai există populaţie - populaţia dispare din România, mai ales dacă ne ducem în zona săracă din care lumea emigrează; există o problemă de management a companiilor în sensul în care cultura organizaţională nu e la nivelul la care ar trebui să fie pentru a ţine forţa de muncă în cadrul companiei, a o motiva şi a o face sa se simtă parte a activităţii pe care o desfăşoară, şi, iarăşi, rolul guvernului este extrem de important pentru ca lucrurile să se întâmple şi să meargă în direcţia bună".
De cealaltă parte, Dragoş Pîslaru spune că la nivelul Ministerului Muncii se vor lua mai multe măsuri de încurajare a mobilităţii celor care îşi caută un loc de muncă, măsuri pentru a combate fenomenul muncii la negru şi organizarea agenţiilor de ocupare, care să vină cu programe de formare adaptate la nevoile angajatorilor. În prezent se lucrează la un pachet de mobilitate pentru întreaga familie, însă este nevoie de o reformă majoră în toate domeniile care ţin de piaţa muncii.
Dragoş Pîslaru: "Fără o reformă profundă, structurală, la nivelul economiei româneşti, pe care statul nu poate singur să şi-o asume - statul poate da nişte indicaţii cu privire la modul în care aceste lucruri s-ar putea derula, fără aceste reforme într-adevăr vom avea o problemă legată de dezvoltarea economică viitoare. O să avem zone vulnerabile, deja apar pete albe pe harta forţei de muncă în ceea ce priveşte comparaţia între judeţe sau între diverse areale din România şi avem o realitate deja, atât investiţiile străine sau, dacă vreţi, sectoarele cu valoare adăugată mare şi zonele dezvoltate or să înceapă cu adevarat să se lupte, să existe o competiţie foarte mare pentru angajaţi foarte bine pregătiţi".