Formele de cancer, tot mai variate şi mai greu de diagnosticat
Formele de cancer sunt tot mai variate şi greu de diagnosticat, atrag atenţia medicii, astăzi, de ziua mondială de luptă împotriva acestei boli.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 04 Februarie 2016, 19:28
Formele de cancer sunt tot mai variate şi greu de diagnosticat, atrag atenţia medicii, astăzi, de ziua mondială de luptă împotriva acestei boli.
Anual, în România sunt diagnosticate 80.000 de noi cazuri şi 50.000 de persoane mor din această cauză.
Specialiştii Centrului-pilot pentru boli rare din România, aflat în Zalău, susţin că sistemul medical a înregistrat progrese, însă cele 10.000 de persoane care suferă de forme rare ale bolii au dificultăţi în găsirea de personal cu experienţă în domeniu.
Diagnosticarea cancerelor rare reprezintă, încă, o problemă în România, avertizează preşedintele Asociaţiei Române de Cancere Rare, Dorica Dan.
"În continuare există diagnosticare tardivă, deşi în România, de exemplu, la capitolul îngrijirea copilului cu cancer şi supravieţuirea copiilor cu cancer, suntem, practic, la acelaşi nivel cu celelalte state europene. Problema noastră rămâne în continuare diagnosticarea tardivă", a spus Dorica Dan.
În paralel cu demersurile specialiştilor de a dezvolta servicii medicale pentru o mai bună diagnosticare, oamenii de ştiinţă sălăjeni anunţă extinderea Programului naţional de cercetare privind combaterea celulelor canceroase cu ajutorul extractelor vegetale.
"Vrem să ne extindem pe nişte plante mai puţin studiate, chiar la nivel internaţional, şi să vedem ce efect au asupra acestor celule canceroase şi normale, pentru că dorim un efect strict limitat la celula tumorală, fără efect pe celula normală, astfel încât să pot ţinti exact acele celule tumorale din organism, pentru că toate sistemele de tratament actuale se bazează pe o distrugere generalizată, atât a celulelei normale, cât şi a celei tumorale, şi, în felul acesta, avem efecte negative foarte puternice pe care le au atât citostaticele, cât şi iradierea", a afirmat Cosmin Sicora, de la Centrul de Cercetări Biologice Jibou.
Potrivit Centrului-pilot pentru boli rare din Zalău, aproximativ 10.000 de români suferă de o formă rară de cancer.