Folclorul autentic ajunge în sufletele oamenilor prin emoţia artistului
Reprezentanţi ai noii generaţii de interpreţi de muzică populară spun că românii plecaţi din ţară au o bucurie specială când ascultă muzica populară şi când ajung la spectacole.
Articol de Adriana Tudose, 28 August 2018, 02:05
În prezent, interpreţii de muzică promovează folclorul în ţară şi în lume prin internet, foarte mult, prin intermediul radiourilor, televiziunilor şi al spectacolelor.
Interpreţii de muzică populară, Gheorghe Rizea, Ruxandra Pitulice, Cătălina Alexa și Florin Ştefan, invitaţi la emisiunea "Serviciul de noapte" de la RRA, au vorbit despre sursele lor de inspiraţie şi au spus că în prezent, în general, în domeniul muzical este o mai mare concurenţă, alte genuri de muzică având o evoluţie amplificată. La petreceri însă, românii nu renunţă la muzica tradiţională.
Muzicienii au spus că păstrează portul popular caracteristic zonelor pe care le reprezintă prin muzica pe care o interpretează, şi tradiţiile folclorice.
De asemenea, lăutarii satelor sunt o continuă sursă de inspirtație pentru cântecele populare de azi.
Sub egida spectacolelor Centenarului Marii Uniri de la 1918, care se aniversează în acest an, interpreţii spun că au spectacole şi festivaluri mai multe şi mai speciale, şi se bucură de această manifestare cu o semnificaţie aparte şi cu deosebite puneri în scenă şi acompaniamente.
VIDEO Serviciul de noapte, ediția din 27/28 august 2018. Realizator: Luminița Voinea.