FMI: reducerea CAS ar putea fi luată în calcul în 2015
FMI apreciază că programul economic agreat cu România este pe drumul cel bun, iar acordul include o ţintă de deficit bugetar de 2,2% din PIB pentru acest an.
Articol de Iulian Olescu, 02 Aprilie 2014, 07:53
Într-o conferinţă referitoare la aprobarea de către coducerea FMI a primelor două evaluări ale acordului cu ţara noastră, şefa misiunii Fondului pentru România, Andrea Schaechter, afirmă că reducerea contribuţiei de asigurări sociale - CAS - ar putea fi luată în calcul în 2015.
Ea atrage totodată atenţia că orice recuperare a unei părţi din acciza suplimentară la carburant de către transportatorii din România ar trebui să fie compensată cu alte măsuri, pentru a nu afecta obiectivele fiscale ale Guvernului.
În 2013, creşterea economică a atins cel mai înalt nivel post-criză, deficitul de cont curent s-a redus semnificativ, iar inflaţia a înregistrat minime istorice.
Şeful misiunii FMI pentru România, Andrea Schaechter, subliniază că este nevoie de continuarea în aceeaşi direcţie.
"Pe măsură ce incertitudinile globale au continuat să crească, acest rol de ancoră pe care-l pot juca politicile macroeconomice sănătoase devine şi mai important. De aceea avertizăm asupra oricăror iniţiative fiscale care nu au un impact neutru asupra bugetului şi care nu fac parte din procesul normal de construire a bugetului, aşa încât recentele anunţuri ale Guvernului că vor exista excepţii de la aplicarea accizei suplimentare pentru combustibil intră în această categorie, dacă nu sunt identificate măsuri fiscale de compensare, care să asigure atingerea ţintelor fiscale pentru 2014 şi în anii ce urmează", a spus şeful misiunii FMI pentru România.
În privinţa reducerii CAS, reprezentanta FMI a subliniat că este o măsură importantă în direcţia încercării de reducere a muncii la negru, dar a avertizat că o scădere cu 5% ar avea un impact semnificativ asupra veniturilor bugetare şi a sistemului de pensii şi ar necesita măsuri compensatorii de genul extinderii bazei de impozitare.