FMI inspectează programul economic al României
Misiunea de evaluare va dura până pe şapte mai, iar de rezultate depinde eliberarea celei de-a cincea tranşe din împrumutul acordat României de către FMI.
27 Aprilie 2010, 18:02
Misiunea Fondului Monetar Internaţional, a Uniunii Europene şi Băncii Mondiale a început o nouă rundă de discuţii cu autorităţile române.
Experţii internaţionali se află în ţara noastră pentru a evalua modul în care a fost respectat programul convenit anul trecut.
De rezultatul discuţiilor depinde acordarea celei de-a 5-a tranşe de 850 de milioane de euro.
Reprezentantul rezident pentru România şi Bulgaria, Tony Libek, a declarat că FMI va sprijini România pentru a se adapta la condiţiile impuse de criza economică globală.
"Noi sprijinim din punct de vedere financiar programul economic al României pentru a o ajuta să se adapteze la condiţiile impuse de criza globală, şi de aceea avem aceste evaluări trimestriale, pentru a vedea cum evoluează programul convenit.
"În plus, vom avea şi ceea ce noi numim consultări în conformitate cu art. 4; sunt consultări anuale pe care le avem cu toate ţările membre pentru a discuta politicile economice pe termen mediu", a declarat Tony Libek.
Estimările FMI sunt "prea optimiste"
Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a afirmat după discuţiile cu reprezentanţii FMI, că estimarea de creştere economică făcută de Fondul Monetar Internaţional pentru România este prea optimistă.
Discuţiile cu experţii delegaţiei FMI aflate la Bucureşti s-au axat pe lărgirea bazei de impozitare, adică mărirea numărului plătitorilor de impozite, pentru a aduna mai mulţi bani la buget.
Sebastian Vlădescu a declarat că execuţia bugetară pe primul trimestru s-a încadrat în ţinta nominală de deficit, de 8,25 de miliarde de lei, convenită cu FMI, dar veniturile bugetare sunt mai mici decât prognoza.
"În principiu, ne încadrăm în deficitul agreat. Veniturile sunt mai mici decât prognoza.
"În primul rând, vom veni cu un pachet privind evaziunea fiscală în toate domeniile şi, bineînţeles, este şi o problemă de indicatori macroeconomici, care vor constitui de fapt baza discuţiilor pe care le vom începe", a declarat Sebastian Vlădescu.
La rândul său, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, a declarat că a fost făcută o analiză a încasărilor bugetare de către ANAF pe primul trimestru şi că s-a discutat de asemenea despre stadiul rambursărilor taxei pe valoarea adăugată, precum şi măsurile propuse pentru creşterea veniturilor bugetare.
"A fost o analiză a încasărilor realizate de către Agenţia Naţională de Administrare pe primul trimestru, a stadiului rambursărilor taxei pe valoarea adăugată, a măsurilor pe care ni le-am propus noi în perioada următoare pentru creşterea încasărilor bugetare.
"Vom ieşi cu un pachet legislativ pentru combaterea evaziunii fiscale, cât şi de natură organizatorică", a declarat Sorin Blejnar.
Misiunea de evaluare a FMI va dura până pe şapte mai, iar de rezultate depinde, între altele, eliberarea celei de-a cincea tranşe, în valoare de 850 de milioane de euro, din împrumutul acordat României de către Fondul Monetar Internaţional.
FMI evaluează constant evoluţia economiei româneşti
O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene s-a aflat la Bucureşti în luna ianuarie pentru a doua şi a treia evaluare a acordului stand-by.
În urma evaluării, FMI a acordat României la sfârşitul lunii februarie tranşele a treia şi a patra, în sumă de aproximativ 2,4 miliarde euro.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.