FMI estimează o redresare puternică a economiei românești
FMI estimează o redresare puternică a economiei românești în 2021 cu o revenire a Produsului Intern Brut de 7%, dacă nu vor exista evoluții negative ale pandemiei de COVID-19.
Articol de Radiojurnal, 28 Mai 2021, 21:07
FMI estimează o redresare puternică a economiei românești în 2021 cu o revenire a Produsului Intern Brut de 7%, dacă nu vor exista evoluții negative ale pandemiei de COVID-19. Gabriela Mitrovici a sintetizat concluziile publicate de experţii Fondului în urma misiunii de evaluare a economiei românești.
Reporter: Revenirea economică a României pare a fi cea mai rapidă în rândul țărilor Uniunii Europene, începând din trimestrul patru al anului 2020. Se anticipează că o recoltă mai bună va susține producția, ulterior, în cursul acestui an. Riscul principal de nerealizare a acestei prognozei este cel al unor schimbări negative neașteptate în evoluția pandemiei, inclusiv din cauza apariției unor noi tulpini ale virusului, eficienței mai reduse în timp a vaccinului sau refuzului de vaccinare din partea populației, precizează experţii FMI.
Ei arată în context că economia românească a făcut față relativ bine crizei COVID-19, iar contracția PIB din 2020, indusă de pandemie, a fost considerabil mai mică decât media Uniunii Europene, mai ales datorită faptului că nu a fost necesară o nouă închidere la nivel național a economiei. Potrivit FMI, autoritățile au asigurat sprijinul fiscal necesar similar celui oferit de alte țări ale Uniunii: majorarea cheltuielilor sanitare, măsuri de susținere a veniturilor și sprijin acordat companiilor. Pe de altă parte, arată experţii Fondului, acțiunile hotărâte și luate în timp util de către Banca Națională au contribuit la asigurarea funcționării pieței financiare și la susținerea fluxului de credit pe parcursul pandemiei. Acestea sunt principalele concluzii ale evaluării făcute de o misiune a Fondului Monetar Internațional în perioada 10-28 mai.