„Finanțări multianule” pentru diaspora
Asociaţiile românești din Belgia solicită Guvernului României modificări legislative şi finanţare pentru înființarea în străinătate a centrelor comunitare pentru români.
Articol de Bogdan Isopescu, 10 Ianuarie 2024, 19:58
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (10 ianuarie) - Emisiunea: "Radiojurnal" - Realizator: Cristina Dumitrescu - Asociaţiile românești din Belgia solicită Guvernului României să facă modificări legislative care să permită finanțarea proiectelor multianuale. Una dintre cele mai solicitate chestiuni este înființarea în străinătate a centrelor comunitare pentru români, cu ajutor financiar de la Guvern. Departamentul pentru Românii de Pretutinde le amintește asociațiilor românești din diaspora să se înscrie pe site-ul instituției pentru a participa la întâlnirile online, care au loc la fiecare două săptămâni. Ambasada României în Belgia a organizat la Bruxelles o întâlnire între conducerea Departamentului Românilor de Pretutindeni și asociațiile românești.
Reporter: Bogdan Isopescu - Unul din cele mai solicitate servicii din partea românilor din străinătate este școala de weekend sau chiar din timpul săptămânii, unde copiii pot menține contactul cu limba și cultura națională. Aceste servicii sunt prestate de asociații românești din străinătate, iar ajutorul financiar al statului este esențial. Însă rigiditatea legislației românești nu permite obținerea unei finanțări decât pe un an de zile. Mai mult, în timpul derulării proiectului de finanțare nu pot fi făcute modificări ale condițiilor și dacă, spre exemplu, mai mulți copii află și vor să se înscrie la astfel de cursuri în timpul anului asociațiile nu pot face altceva decât să îi refuze. Mirela Niță-Sandu reprezintă Asociația Europa Nova din Bruxelles.
Mirela Niță-Sandu: Proiectul se desfășoară din ianuarie până în decembrie. În concluzie, noi la jumătatea anului ne-am trezit cu foarte mulți copii pe care nu am avut unde să-i ducem.
Reporter: Multe din asociațiile românești din străinătate nu dețin spațiu sau finanțare guvernamentală pentru activitățile lor, de unde și nevoia unui centru comunitar pentru românii din Bruxelles, dpre exemplu. Gheorghe-Florin Cârciu este șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din Guvernul României și spune că anul acesta executivul intenționează să modifice legislația, pentru a satisface nevoia de programe pe termen lung și cea pentru înființarea unor astfel de centre comunitare în străinătate.
Gheorghe-Florin Cârciu: Școala este nevoia numărul unu pe care o au românii în afara granițelor, şcoala în limba română, fără finanțare nu se poate.
Reporter: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni pare a avea multă disponibilitate, însă are doar 83 de angajați pentru cele aproximativ 1.700 de dosare și 700 de proiecte de finanțare în fiecare an.