Finanţări europene pentru zonele defavorizate
Şeful managementului resurselor naturale şi zonelor defavorizate, Andrei Bălan, a declarat la Radio Antena Satelor că România beneficiaza din partea UE de un fond de peste opt miliarde de euro, pentru acest domeniu.
14 Ianuarie 2011, 09:34
România ca membră a Uniunii Europene beneficiază de programul naţional de dezvoltare rurală prin care se pot finanţa activităţi, acţiuni de investiţii sau se pot acorda anumite tipuri de plăţi compensatorii care să fie direcţionate către spaţiul rural românesc.
Acest program beneficiază de o alocare totală pe perioada 2007-2013, de peste 8 miliarde de euro din fonduri europene, a declarat la Radio Antena Satelor, şeful serviciului managementul resurselor naturale şi zone defavorizate, din Ministerul Agriculturii, Andrei Bălan.
Din acest total 25 la sută sunt adresate compensării unor dezavantaje naturale din zone defavorizate.
Cei care doresc să beneficieze de acordarea acestor subvenţii trebuie să semneze un contract pe cinci ani prin care se angajează să desfăşoare pe toată această perioadă activităţi agricole, iar cine nu respecte contractele încheiate este sancţionat.
Autorităţile române au trimis către Comisia Europeană o propunere de modificare a programului de dezvolare rurală , în sensul majorării plăţilor compensatorii , pentru o completare corectă între zonele defavorizate şi cele care nu intră în criteriile de clasificare a acestor zone.
În România există trei tipuri de zone defavorizate din punct de vedere natural, printre care zona montană, apoi zonele din Delta Dunării şi zonele cu soluri nisipoase sau argiloase cu slabă productivitate, judetul cu cele mai multe zone defavorizate fiind Alba.