Fifor: Vrem ca Aerostar să devină un hub regional de mentenanţă aeronautică
Compania Aerostar ar putea deveni un centru regional de furnizare de servicii de mentenanţă pentru aeronave, a declarat, ieri, la Bacău, ministrul apărării, Mihai Fifor.
Articol de Gabriel Pop, 12 Mai 2018, 10:41
Compania Aerostar ar putea deveni un centru regional de furnizare de servicii de mentenanţă pentru aeronave, a declarat, ieri, la Bacău, ministrul apărării, Mihai Fifor.
El a precizat că România va mai achiziţiona 36 de avioane F-16.
Şi ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, a spus că Aerostar pare să fie un partener promiţător pentru companiile americane din domeniul apărării şi a lăudat decizia României de a acorda un buget de 2% din PIB pentru Apărare.
Corespondentul Radio România Actualităţi, Gabriel Pop, a urmărit vizita de ieri, a celor doi demnitari la compania Aerostar Bacău.
Reporter: Gabriel Pop - Ministrul apărării a precizat că în afară de serviciile de mentenanţă pentru avioanele F-16, compania băcăuană se află în tratative de negociere cu firme importante producătoare de armament.
Mihai Fifor: Sunt cei de la Aerostar Bacău într-o fază foarte avansată de negociere cu Lockheed Martin, atât pentru F-16, dar mai ales pentru sistemele HIMARS şi, de asemenea, în fază foarte avansată de negociere cu Raytheon pentru programele referitoare la sistemele de rachete Patriot. Aerostar intenţionăm să fie un hub regional pentru tot ce înseamnă partea aceasta de aeronautică. Am discutat în repetate rânduri, de pildă, cu omologul meu din Croaţia. Croaţia, la rândul său, cumpără F-16 şi, prin urmare, poate un furnizor de servicii de mentenanţă pentru aeronavele sale.
Reporter: Mihai Fifor a spus că România va mai achiziţiona 36 de avioane F-16, iar prima ţară favorită în paleta de oferte este Israelul.
Mihai Fifor: Vreau să vă informez că, în foarte scurt timp, o delegaţie de la Forţele Aeriene Române va face o deplasare în Israel pentru a vedea aeronavele ofertate de colegii din Israel la faţa locului şi eu sper ca, în cel mai scurt timp, să putem să avem o concluzie vizavi de achiziţionarea acestor aeronave.
Reporter: Prezent la discuţii, ambasadorul Hans Klemm s-a arătat încântat de relaţiile ţării noastre cu America şi a reamintit declaraţia preşedintelui Donald Trump, că România este un model pentru statele NATO.
Hans Klemm: Preşedintele Trump a calificat România drept un partener cheie, de încredere, care a alocat 2% din PIB pentru Apărare. Ţara mea vede în România un model pentru NATO, întrucât a avut curajul să ia decizia grea de a investi 2% din PIB în domeniul militar şi de a moderniza echipamentele cu care este dotată armata.