Festivalul Virşlilor la Hunedoara
Cea de-a treia ediţie a Festivalului Virşlilor a unit Hunedoara cu centrul Devei pentru că organizatorii au vrut să promoveze şi Castelul Corvinilor prin acest eveniment.
Articol de Ilie Pintea, 09 Iunie 2014, 16:57
Curtea Castelului Corvinilor şi centrul Devei găzduiesc în acest weekend prelungit Festivalului Virşlilor.
Au loc concerte, spectacole medievale, concursuri de tras cu arcul şi de mâncat.
Cea de-a treia ediţie a Festivalului Virşlilor, care se încheie astăzi, a unit Hunedoara cu centrul Devei, pentru că organizatorii au vrut să promoveze şi Castelul Corvinilor prin acest eveniment.
Participanţii au putut lua parte la ateliere interactive de olărit sau de tras cu arcul în curtea exterioară a castelului, iar la Deva producătorii au pregătit celebrii cârnăciori chiar în faţa spectatorilor.
Daniel Gligor este unul dintre cei care ştiu reţeta virşlilor.
"Virşlii sunt aşa speciali fiindcă sunt făcuţi tradiţional, după o reţetă veche. Nu sunt folosiţi coloranţi sau alte E-uri. Deci se folosesc doar condimente, carne şi grăsime; porc, vită şi oaie. Ingredientul secret este să foloseşti produse naturale" spune Daniel Gligor.
La festival au venit producători din zona Bradului, dar şi din Sălaşul de Sus, o localitate apropiată de Haţeg.
Cum reţetele nu sunt aceleaşi şi părerile celor care i-au gustat au fost împărţite.
"Nu prea ştiu exact ce înseamnă virşli. Un gust unic, sper să-l încercaţi. Sper să-mi placă şi sunt neăbdătoare să mănânc, că mi-e foame. Ăia de la Brad, de la ţăranii din Brad îs şi buni, şi mai subţiri, şi mai, nu ştiu, altfel, decât sunt ăştia aici" spun cei prezenţi la festival.
Festivalul Virşlilor se încheie în această seară cu un concert de muzică populară, iar organizatorii intenţionează ca, la ediţia de anul viitor, să includă şi mai multe oraşe hunedorene în acest festival ce promovează gastronomia locală.