Fertilizare "in vitro" gratuită pentru 800 de cupluri
Ministrul sănătăţii, Cseke Atilla, spune că statul va deconta costurile pe care le implică fertilizarea "in vitro" pentru opt sute de cupluri care nu pot avea copii. Programul se va derula iniţial doar în două spitale din ţară.
Articol de Marilena Frâncu, 29 Martie 2011, 19:46
Sute de cupluri din România care nu pot avea copii au ocazia, din acest an, să apeleze la procedura fertilizării "in vitro", şi asta în mod gratuit.
Pentru prima oară, statul va deconta costurile pe care le implică procedura, aşa cum se întâmplă în alte state europene.
Limita e de 1.500 de euro pentru un cuplu şi asta numai în cazul în care fertilizarea se finalizează cu o naştere.
Specialiştii spun că rata de succes a procedurii este, pentru femeile tinere, sub 30%.
Aproximativ 800 de cupluri vor putea intra în programul de fertilizare "in vitro" până la sfârşitul acestui an.
Ministerul Sănătăţii va acoperi costurile unei singure proceduri, de aproximativ 1200 de euro, iar în cazul în care fertilizarea va reuşi şi se va naşte un copil, unitatea sanitară va mai primi alţi 300 de euro.
Pentru a accesa acest program, însă, cuplurile trebuie să îndeplinească anumite cerinţe, după cum a explicat ministrul sănătăţii Cseke Atilla.
"Vârsta femeii între 24-40 de ani, cel puţin un membru al cuplului trebuie să deţină cetăţenia română şi să aibă domiciliul în România. Să fie vorba despre un cuplu stabil, căsătorit de cel puţin doi ani de zile.
"Niciunul din membrii cuplului să nu aibă copil în viaţă. Cel puţin un membru al cuplului să aibă calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate de cel puţin doi ani", a explicat ministrul.
În plus, nu sunt permise donările de ovocite, spermă sau mame surogat, iar femeile trebuie să aibă un indice de masă corporală între 20 şi 30, nefiind acceptate cuplurile în care se semnalează probleme de greutate.
Preşedintele Comisiei de obstetrică-ginecologie din minister, Bela Szabo, a explicat că după vârsta de 40 de ani rata de succes a fertilizării in vitro este mai mică de 10%
"Există un test în care se apreciază dacă ovarul acela poate fi stimulat, pentru că, spre deosebire de bărbat, femeia se naşte cu toţi ovociţii. Aceşti ovociţi, în timpul vieţii, nu se mai înmulţesc ca la bărbat. Şi înainte de asemenea proceduri trebuie evaluat dacă femeia mai dispune de suficienţi ovuli ca ovarul să poată să fie stimulat", a explicat Bela Szabo.
Tratamentul medicamentos nu va fi acoperit de program
Tratamentul medicamentos aplicat înaintea procedurii de fertilizare nu va fi acoperit de bugetul programului, după modelul altor ţări europene.
"Majoritatea statelor europene finananţează sub o anumită privinţă sau alta o procedură sau mai multe de fertilizare in vitro.
"Există trei state europene care nu acordă nicio finanţare pe o asemenea procedură - Elveţia, Polonia şi Irlanda, sunt state care finanţează doar o singură procedură, de exemplu Marea Britanie, alte state care finanţează şi mai multe proceduri", a declarat ministrul sănătăţii, Cseke Atilla.
Ministrul a precizat că, pentru început, programul se va derula în două spitale din ţară, respectiv Maternitatea Giuleşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj.
În prezent, există alte 19 unităţi sanitare publice şi private unde se efectuează astfel de proceduri, iar instituţiile private, care aleg să intre în acest program, nu vor putea solicita co-plată cuplurilor.