Fermierii români "ar putea primi" subvenţii mai mari din 2014
Comisarul european Dacian Cioloş a declarat că vor fi introduse scheme de susţinere a veniturilor agricultorilor în anii în care fluctuează foarte mult veniturile agricultorilor, ca urmare a variaţiei preţurilor.
06 Mai 2011, 15:18
Fermierii români ar putea primi subvenţii mai mari din anul 2014. Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a anunţat, la Cluj, că viitoarea Politică agricolă comună va însemna un sprijin accentuat pentru noile state membre ale Uniunii Europene, dar şi pentru fermele mici şi mijlocii care produc pentru piaţa locală.
Dacian Cioloş a participat la o conferinţă organizată la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină din Cluj Napoca, şi a oferit detalii despre viitoarea politică agrară.
Potrivit comisarului european, noua Politică agricolă comună a Uniunii Europene va aduce mai multe schimbări faţă de actualul sistem.
Principalii beneficiari ai acestor schimbări vor fi proprietarii fermelor mici şi mijlocii, dar şi statele din Europa de Est care au intrat recent în Uniunea Europeană şi care acum au parte de un sprijin mai redus, în comparaţie cu vechile state membre.
"Vizăm, în primul rând, o reechilibrare a susţinerii financiare între vechile şi noile state membre, între diferite categorii de agricultori. Vizăm o schemă simplă de susţinere financiară pentru fermele mici şi mijlocii care produc pentru piaţă", spune Dacian Cioloş.
Vor fi introduse scheme de susţinere a veniturilor agricultorilor
Acesta a mai spus că vor fi introduse şi scheme de susţinere a veniturilor agricultorilor în anii în care fluctuează foarte mult veniturile agricultorilor, ca urmare a variaţiei preţurilor.
Este vorba de crearea unor fonduri mutuale ale fermierilor, inclusiv cu contribuţie financiară europeană.
Acest pachet de propuneri ar urma să fie prezentat în toamna acestui an Consiliului miniştrilor agriculturii din Uniunea Europeană.
Fermierii români s-au plâns întotdeauna că primesc mai puţine subvenţii decât cei din statele vechi membre ale Uniunii.
Practic, este vorba de o reechilibrare a subvenţiilor pe care Uniunea Europeană le plăteşte fermierilor, în aşa fel încât fermierii din noile state membre să poată să ajungă la un nivel măcar comparabil cu cel al subvenţiilor pe care le primesc fermierii din vechile state membre.