Fermierii pot solicita la APDRP sprijin pentru irigaţii
Până pe 28 septembrie, peste 25 de milioane de euro sunt puşi la dispoziţia fermierilor pentru finanţarea proiectelor de irigaţii şi lucrări de îmbunătăţiri funciare.
Articol de Răzvan Stancu, 03 Septembrie 2012, 11:24
Începând de astăzi şi până pe 28 septembrie, fermierii pot depune cereri pentru finanţarea proiectelor de irigaţii şi lucrări de îmbunătăţiri funciare, informează reporterul RRA, Eliza Ungureanu.
Suma pusă la dispoziţie de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit depăşeşte 25 de milioane de euro.
Laurenţiu Muşat, şef serviciu în cadrul agenţiei, spune că, pentru investiţiile de utilitate publică ce deservesc întreaga comunitate, sprijinul financiar nerambursabil este de 100%, cu un plafon maxim de 1 milion de euro şi unul minim, care începe de la 5.000 de euro.
"Aceste fonduri pot fi solicitate pentru investiţii în modernizarea sau retehnologizarea sistemelor de irigaţii, inclusiv pentru staţiile de pompare sau de contorizare, dar şi pentru lucrări de îmbunătăţiri funciare care să asigure funcţionarea optimă a sistemelor de irigaţii.
Beneficiarii sunt organizaţiile şi federaţiile de utilitate publică ale proprietarilor sau deţinătorilor de terenuri agricole, constituite în conformitate cu legislaţia în vigoare.
"Cine poate beneficia de aceşti bani nerambursabili? E vorba de organizaţiile şi federaţiile de utilitate publică ale proprietarilor sau deţinătorilor de terenuri agricole, constituite în conformitate cu legislaţia în vigoare", a spus Laurenţiu Muşat.
Prin această măsură de finanţare se acordă fonduri nerambursabile pentru creşterea eficienţei activităţii agricole şi se are în vedere diminuarea riscului si incertitudinii în agricultura, prin reducerea incidenţei fenomenelor naturale.
Guvernul a anunţat în iulie că tariful pentru irigaţii va fi redus cu 50 de lei pentru mia de metri cubi, iar proiectele aferente măsurii 125 în agricultură vor avea o alocare suplimentară de 25 milioane euro.
"Dacă până acum preţul era de 250 de lei pe mia de metri cubi de apă pompată, preţul scade astfel la 200 de lei", a spus ministrul agriculturii Daniel Constantin.
Ministrul a arătat că fermierii au contracte semnate cu ANIF pentru irigarea a 247.000 de hectare în 2012, dintre care s-au irigat aproximativ 40.000 de hectare.