Fenomenul de îmbătrânire a populației "se accentuează și în România"
Pănă în 2080, unul din fiecare opt cetăţeni europeni va avea peste 80 de ani, preconizează Biroul European de Statistică Eurostat.
Articol de Cătălina Creţu, 01 Octombrie 2015, 13:57
Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei se accentuează până în anul 2080, aproape 30% din populaţia României va avea 65 de ani şi peste.
Deja numărul celor care au împlinit această vârstă a depăşit numărul copiilor de până la 14 ani.
De altfel, tendinţa de îmbătrânire demografică pune întreaga UE faţă în faţă cu provocările legate de situaţia economică a vârstnicilor şi rolul lor în societate.
Pănă în 2080, unul din fiecare opt cetăţeni europeni va avea peste 80 de ani, preconizează Biroul European de Statistică Eurostat.
În majoritatea statelor membre numărul lor ar urma să se dubleze. La ora actuală, proporţia persoanelor de 65 de ani şi peste din UE se apropie de o cincime din populaţie şi ar urma să crească la 30% în următoarele şase decenii şi jumătate.
În ceea ce priveşte ţara noastră, datele statistice arată că unul din şase români a împlinit 65 de ani, iar până în 2080 aproape 30% din populaţia României ar urma să se încadreze în această categorie de vârstă.
Potrivit unui studiu de specialitate publicat luna trecută, vârstnicii români prezintă un risc de sărăcie şi excluziune socială aproape dublu faţă de UE în ansamblul ei.
Raportul dintre salariu şi pensie este în medie aproximativ acelaşi, dar valorile sunt mult mai mici.
În România, pensia lunară medie este în jur de 200 de euro, pe când în Franţa este de peste 1000 de euro.
Studiul arată că pensionarul român din anul 2050 va primi 300 de euro pe lună dacă va avea un salariu de 1000 de euro înainte de pensionare.
Riscului de sărăcie i se adaugă şi vulnerabilitatea în faţa abuzurilor şi singurătatea.