Federico Mollicone, președintele Comisiei de Cultură din Italia: Italienii îi consideră pe români un popor frate
Federico Mollicone, un iubitor al României, vorbește despre prietenia și fraternitatea dintre Italia și România.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 12 Octombrie 2024, 09:26
Rareori se întâmplă ca unii parlamentari italieni să se implice sufletește, nu doar ca funcție, în activitățile culturale românești organizate la Roma, dar și în numeroase evenimente culturale ale conaționalilor organizate in țara noastră.
Așa este președintele Comisiei de Cultură, Știință și Educație a Camerei Deputaților, Federico Mollicone, care poate, și datorită prieteniei sale de o viață cu marele artist român Camelian Demetrescu, a descoperit o parte din cultura română.
Reporter (Elena Postelnicu): Domnule Mollicone, în ultimii doi ani, ați sprijinit personal numeroase proiecte culturale românești menite să promoveze atât figura și operele artiștilor care trăiesc sau au trăit zeci de ani în Italia, cât și ale artiștilor care lucrează si traiesc in prezent în România. Cum a apărut acest interes al dumneavoastră pentru țara noastră?
Federico Mollicone: Relația mea cu România a început de când eram tânăr, când aveam 20 de ani - ca voluntar pentru a duce ajutoare - în Timișoara imediat după Revoluție și, fără să știu, m-am trezit sărbătorind o pagină fundamentală din istoria României și a Europei pentru căderea comunismului. Îmi amintesc că am sărbătorit în Piață uitându-mă pe geam cu delegația italiană care aducea ajutoare pentru copii și populație. De pe terasa Operei, îmi amintesc această scenă cu mii de oameni care sărbătoreau ascultând cuvintele noastre de solidaritate traduse în limba română. A fost un moment de mare bucurie și de conștientizare a faptului că România face parte din marea familie europeană.
Această mare relație s-a consolidat apoi în 2005 cu marea expoziție retrospectivă a lui Camilian Demetrescu, pe care am avut-o cu el la Santa Maria degli Angeli și la Academia Română. A fost o mare emoție întâlnirea cu maestrul. Pe lângă faptul că eram deja un reprezentant instituțional ales, mă ocupam cu organizarea culturală, așa că împreună cu el, ne-am implicat în amenajarea expoziției și a catalogului - publicat de Vallecchi, o mare editură națională - a cărui editare Demetrescu o urmărea în mod meticulos și zilnic, controlând fiecare element grafic, de la punerea în pagină la alegerea fotografiilor. I-am apreciat profunzimea, ingeniozitatea și simțul ironiei și sarcasmului, considerate a fi o armă perfecționată de-a lungul deceniilor de comunism al regimului Ceaușescu și ulterior de disidență în Italia.
În calitate de președinte al Comisiei Culturale a Municipiului Roma, l-am pus pe Demetrescu să țină o ”lectio magistralis” la Mercato di Traiano, care poate fi găsită și acum pe internet. El și-a povestit experiența de viață și a explicat semnificația profundă a artei sale, legată de principiul libertății și al credinței. A fost într-adevăr un moment important pentru noi toți și pentru comunitatea disidentă.
Diplomația culturală – consolidează popoarele
Reporter: Cât de mult contribuie, după părerea dumneavoastră, cultura la depășirea diferențelor dintre popoare, în special dintre poporul român și cel italian?
Federico Mollicone: Diplomația culturală este fundamentală pentru legarea, unirea popoarelor, redescoperirea rădăcinilor comune, iar relatiile dintre popoarele român și italian sunt înrădăcinate în istorie și peste secole. În momente dramatice ca acestea - cu războiul ruso-ucrainean, pe de o parte, și războiul din Orientul Mijlociu, pe de altă parte - diplomația culturală este necesară pentru a consolida prietenia dintre popoarele europene.
Așa cum spune mereu ambasadorul Gabriela Dăncău, un promotor neobosit al inițiativelor de diplomație culturală, Columna lui Traian este codul genetic care demonstrează fraternitatea dintre culturile noastre.
Cu spirit patriotic, românii se întorc în țară ca să contribuie la creșterea națiunii lor
Reporter: Ati fost recent în România, la Sibiu. Și am înțeles că urmează să reveniti in Romania pentru alte evenimente. Ce v-a impresionat în mod deosebit la țara noastră?
Federico Mollicone: România este un tărâm minunat, alcătuit din păduri, dealuri și munți, asemănător Italiei. Am fost la Timișoara, capitală europeană a culturii în 2023, pentru a participa într-o misiune instituțională la inaugurarea importantei expoziții Brâncuși și pentru a acționa ca intermediar instituțional cu asociațiile noastre pentru a organiza noi expoziții. După un an, această misiune a condus la o expoziție majoră despre Caravaggio, care va fi inaugurată la 16 noiembrie la Timișoara. Acesta este un exemplu al operațiunilor de diplomație culturală pe care le desfășurăm în calitate de Comisie de cultură a Camerei.
Am fost apoi la Sibiu - din nou în misiune, în prezența ministrului român al culturii, Raluca Turcan - pentru a inaugura o altă importantă expoziție internațională despre Camilian Demetrescu, cu ocazia centenarului nașterii sale, recuperând - grație diplomației cu statul Vatican și generozității Suveranului Pontif - minunata tapiserie „Deșteptarea”, simbolul Revoluției române, expusă mai întâi la Sibiu, apoi la Timișoara. De asemenea, lucrăm pe canale diplomatice pentru ca ea să fie expusă permanent la București, așa cum dorește familia. Există și alte inițiative pe care le vom organiza în cadrul schimburilor culturale dintre Italia și România și al celor 145 de ani de relații diplomatice, pentru care vom inaugura în curând o expoziție la Camera Deputaților pentru a demonstra această relație continuă.
Reporter: De-a lungul anilor în care ati sprijinit o serie lungă de inițiative românești, ati avut ocazia să cunoasteti si mulți români. Ce idee v-ați făcut despre comunitatea noastră? Credeți că românii s-au integrat în Italia?
Federico Mollicone: Consider că românii sunt un popor minunat, curajos, inovator, onest și muncitor, care are spirit antreprenorial și multă creativitate.
Românii sunt foarte integrați în comunitatea italiană, mai ales cei care au venit după Diaspora din anii regimului comunist. Ceea ce apreciez este că mulți români se întorc în țara de origine deoarece, cu spirit patriotic, vor să contribuie la creșterea națiunii lor și acest lucru le face mare cinste.
Prietenie și fraternitate între cele două popoare
Reporter: Cum apreciați rolul și contribuția cetățenilor români care au decis să se stabilească în Italia?
Federico Mollicone: Tocmai datorită acestei fraternități, cred că întreaga comunitate românească - care se stabilește aici în Italia și decide să rămână - este o paradigmă fericită a integrării reușite. Italienii îi consideră pe români un popor de frați. Uneori vorbesc atât de bine italiana și sunt atât de integrați în viața de zi cu zi, încât e greu să-i recunoști. Originea nu contează.
Reporter: Care este recomandarea dumneavoastră pentru conaționalii mei?
Federico Mollicone: Pentru cei care trăiesc aici, cred că este bine să trimitem un mesaj de fraternitate, de incluziune și de cea mai reușită integrare posibilă în viața comunității italiene.
Celor care trăiesc în România le confirm că există un sentiment de prietenie și fraternitate. Suntem aliniați, dat fiind cadrul geopolitic, pentru a apăra frontul estic. Mă gândesc, de exemplu, și la Republica Moldova, care în curând va vota la Referendumul privind intrarea în Uniunea Europeană, și sperăm că președintele Maia Sandu va reuși să câștige războiul hibrid prin care trece țara tocmai din cauza condiționării acestor alegeri. Ne-am mobilizat foarte mult împreună cu ministrul Cirielli și cu întreaga diplomație pentru a susține cauza Republicii Moldova, care devine și cauza României și a întregii Europe.