"Fără farmacii noi" în gări şi centre comerciale din 2011
Farmacii noi ar putea să nu mai fie înfiinţate în centre comerciale, gări şi aerogări, începând cu 2011, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii farmaciei.
Articol de Sorin Solomon, 18 Noiembrie 2010, 15:52
Un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificare legii farmaciei, prezentat de ministrul sănătăţii, Cseke Attila, prevede ca înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban să se realizeze în funcţie de numărul de locuitori şi la o distanţă de minimum 500 de metri de o altă farmacie comunitară.
Ministrul a precizat că funcţionarea farmaciilor existente nu va fi afectată.
În proiect, s-a eliminat excepţia înfiinţării farmaciilor în centre comerciale, gări şi aerogări.
"Prin excepţie de la criteriul demografic, vor mai putea fi deschise unităţi farmaceutice doar pe o rază de 100 de metri de spitalele care au compartimente de permanenţă sau UPU, cu condiţia ca farmacia să aibă orar permanent", a declarat, joi, ministrul sănătăţii, Cseke Attila.
Proiectul de ordonanţă include noi prevederi referitoare la serviciul de permanenţă în unităţile farmaceutice.
Astfel, asigurarea asistenţei farmaceutice permanente a populaţiei va fi obligatorie pentru minim o farmacie în localităţile cu cel puţin 20.000 locuitori.
"Vreau să vă dau câteva exemple care justifică această decizie. În judeţe ca Ilfov, Bistriţa -Năsăud, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomiţa nu există nicio farmacie cu program permanent, în timp ce în judeţe ca Braşov, Galaţi, Alba, Olt, Satu Mare, Suceava, Vrancea sau Caraş Severin există doar o farmacie cu program permanent", a adăugat ministrul Cseke Attila.
Proiectul de ordonanţă prevede ca înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban să se realizeze în funcţie de numărul de locuitori şi la o distanţă de minimum 500 de metri de o altă farmacie comunitară, ministerul sănătăţii încercând astfel să evite concentrarea unităţilor în centrele mari.
Renunţarea la acest criteriu ar duce la autorizarea fără limită a farmaciilor comunitare, iar, în prezent, în România există un număr suficient de farmacii prin care se asigură aprovizionarea cu medicamente a populaţiei, potrivit ministrului.
Acesta a adăugat că în UE există o farmacie la 3.400 de locuitori, iar în România una la 3.000, citând datele furnizate de Comisia Europeană.
În municipiul Bucureşti va fi o farmacie la 3.000 de locuitori, în municipii reşedinţă de judeţ - o farmacie la 3.500 de locuitori, iar în celelalte oraşe, o farmacie la 4.000 de locuitori, a explicat ministrul.