Falsificatori de dosare de pensie, trimişi în judecată
Procurorii DIICOT Alba Iulia au trimis în judecată 167 de persoane care ar fi acţionat în 8 judeţe pentru falsificarea de dosare de pensie, de diplome de studiu şi alte acte oficiale.
Articol de Ionuţ Dragu, 13 Martie 2012, 13:26
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din Alba Iulia au trimis în judecată 167 de inculpaţi specializaţi în falsificarea de dosare de pensii, de diplome de studiu şi alte acte oficiale.
Potrivit redactorului Radio România, Diana Surdu, membrii grupării care acţionau în 8 judeţe ar fi adus un prejudiciu de 2.400.000 de lei, reprezentând sumele achitate cu titlu de pensie pentru vechime în muncă.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, la Casele Judeţene de Pensii ar fi fost depuse aproape o sută de dosare cu înscrisuri falsificate, jumătate dintre acestea fiind introduse la plată.
Inculpaţii ar fi realizat, potrivit procurorilor, acte de studii falsificate, precum diplome de bacalaureat, de licenţă, de master, certificate de calificare profesională, pentru 67 de persoane.
Cei în numele cărora erau emise utilizau diplomele în diverse profesii pentru care nu aveau calificarea necesară, potrivit DIICOT.
Mai mult, potrivit DIICOT, acuzaţii ar fi falsificat şi cărţi de muncă, adeverinţe şi alte acte folosite la întocmirea dosarelor de pensionare, pentru un număr de 138 de persoane, pentru ca acestea să poată beneficia în mod nelegal de pensie pentru vechime în muncă.
Cele 167 de persoane dintre care 7 sunt arestate sunt acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, constituirea unei asocieri infracţionale pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals privind identitatea.
La mijlocul lunii septembrie 2011, procurorii DIICOT Alba Iulia au reţinut în acest caz nouă persoane, printre care şi o funcţionară a Casei de Pensii Alba.
La acea vreme procurorii au declarat că foarte mulţi dintre 'beneficiarii actelor false nu ar fi lucrat niciodată la societăţile menţionate în dosarele de pensie sau au avut un stagiu de cotizare mult mai scurt.
Un astfel de exemplu este cel al unei femei din comuna Jidvei, judeţul Alba, care figura că ar fi fost angajată la o societate din Bucureşti, cu toate că nu a lucrat niciodată la firma în cauză.
Un alt caz a fost cel al unui bărbat care a lucrat ca cioban, dar care avea ataşate la dosarul de pensie acte cum că ar fi fost angajat la o exploatare minieră, se mai arată în comunicat.
Potrivit procurorilor, printre inculpaţi se numără mai mulţi membri ai aceleaşi familii.