Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Expertul antidrog Cătălin Țone: ”Degeaba facem teste în stradă, dacă ulterior confirmarea lor nu este posibilă”

"Apel matinal" - Invitat: Cătălin Țone, expert antidrog.

Expertul antidrog Cătălin Țone: ”Degeaba facem teste în stradă, dacă ulterior confirmarea lor nu este posibilă”
Foto: facebook.com/www.politiaromana.ro

Articol de Radio România Actualităţi, 11 Decembrie 2024, 09:22

Realizator: Cătălin Cîrnu

Primăria Capitalei a finalizat achiziția a 100 de aparate de testare antidrog, care urmează să intre în dotarea Poliției Române. Generoasă Primăria Capitalei, am putea spune. Tehnologia utilizată este de ultimă generație. Aparatele dispun de un sistem care funcționează în regim staționar pe teren. Practic, noile echipamente vor putea identifica minimum opt substanțe, iar timpul de analiză a probei va fi de maximum 10 minute. Datele vor fi stocate cu precizie zi, oră, substanța detectată și numele persoanei testate, iar echipajele de poliție le vor putea folosi în lupta împotriva consumului și traficului de droguri, conform oficialilor Primăriei Generale. În ce mod însă, această achiziție va putea susține mai bine eforturile autorităților de combatere a traficului și consumului de droguri aflăm de la invitatul "Apelului matinal", îl cunoaștem, expertul antidrog Cătălin Țone. Bună dimineața.

Bună dimineața, matinalilor, bine v-am regăsit, mulțumesc.

Știam că aparatele de testare folosite până acum dădeau ceva erori. Înainte de toate, noile aparate sunt de altă calitate, nu știu, diferite?

Nu sunt aceleași, același aparat de ultimă generație de la un producător german, aparatul folosit în aproape toate țările Europei Occidentale, dar și în America de Nord. Și este salutară inițiativa Primării Generale a Capitalei. Vreau să vă spun că totul s-a startat undeva în luna septembrie 2023, după incidentul din 2 Mai. Primăria Generală a constatat că la vremea respectivă Poliția Națională nu avea în dotare aparate suficiente, a aprobat în Consiliu, undeva în iunie s-a ridicat 2024 pe SEAP și apoi au fost achiziționate 100 de aparate, în valoare de 2 milioane de lei. Aparatele vor fi predate către Poliția Capitalei, dar este demn de menționat faptul că între timp Poliția Națională a făcut eforturi și a cumpărat la nivel național peste 600 de astfel de aparate, undeva, după 2 Mai, la inventariere erau până în 200, dar nu strică niciodată să fie mai multe aparate. Ele vor merge către Brigada Poliției Rutiere București, vor fi folosite numai în Capitală și către secțiile de poliție. Este firesc, pentru că în Occident fiecare echipaj de poliție are în dotare astfel de aparate, pentru că, vedem, fenomenul s-a extins și este necesară prezența lor și folosirea lor. Iar dacă vorbim despre acuitate nu este nicio diferență față de aparatele vechi. Practic, vor avea un procent de rezultate fals pozitive. Dar să nu uităm faptul că avem O.U.G 84/2024 care impune un rezultat final. Poliția Națională face un efort, împreună cu sursele de medicină legală, pentru stabilirea în maxim trei zile dacă testul a fost sau nu fals pozitiv, iar dacă nu reușesc, restituie permisul persoanei în cauză.

Ne amintim că, în vară, ministrul de interne Cătălin Predoiu spunea că aparatele chinezești au fost scoase din uz pentru că dădeau prea multe erori. Acum avem aparate. Polițiști găsim, sunt?

Da, se fac eforturi și pentru încadrare. Au fost foarte multe concursuri organizate în această perioadă, vor urma și altele sunt în proces de desfășurare, dar trebuie să știm că și pregătirea ulterioară este extrem de importantă, pentru că, da, nu se angajează învățați. Se continuă totuși, ca un lucru, dacă vreți, în antiteză, se continuă totuși pensionările anticipate, dar pentru că legislația modificată va intra gradual în vigoare și de aceea se încearcă și se fac eforturi pentru încadrarea funcțiilor vacante, mai ales în stradă, pentru că vorbim despre folosirea acestor aparate, în special de către Poliția Rutieră, de către structurile Poliției Rutiere, dar și către structurile de ordine publică.

Un alt detaliu mi-a atras atenția: noile echipamente vor putea identifica minimum opt substanțe, iar timpul maxim va fi de 10 minute. Opt substanțe, nu știu, care ar fi acestea cele mai importante, să le zic sau cum, cele mai des întâlnite?

Nu este nimic nou, așa sunt și aparatele din dotare, identifică un spectru minimal de substanțe sau atenție, categorii de substanțe, pentru că vă dau un singur exemplu: identifică benzodiazepinele și barbituricele și acestea sunt categorii de substanțe, dar și substanțe individuale precum ar fi cocaina, precum ar fi ketamina. Zic eu că totuși dotarea sau, mă rog, fabricarea acestor aparate nu asigură acoperirea fenomenului, pentru că sunt foarte multe substanțe noi apărute. Vorbim aici despre catinonele sintetice, despre așa-zisele etnobotanice, cristalele, cum sunt cunoscute. Aceste aparate nu acoperă această zonă, dar aceste... după efectuarea testării, după prelevarea mostrelor biologice, la structurile de medicină legală se poate stabili dacă conducătorul auto a consumat sau nu aceste substanțe. Dar este demn de remarcat și cred eu că aici ar trebui statul român să lucreze mai mult: aparate sunt drug test, da, vedem, autoritățile locale au inițiativă și este salutară și să ştiţi că nu sunt singurele autorități locale din țară care au inițiativă, nu neapărat prin cumpărarea de aparate, dar și prin, de exemplu, desfășurarea de activități preventive, dar trebuie să nu uităm faptul că structurile de medicină legală au aparatură învechită, au spus-o ei răspicat, medicii, și trebuie să dotăm și aceste structuri pentru că degeaba facem noi aceste teste în stradă, dacă ulterior confirmarea lor nu este posibilă sau este greoaie din cauza dotării precare.

Prin filme am mai văzut stații mobile. În România există, nu știu, am avea nevoie?

Da, foarte corect ai spus Cătălin. Da, sunt necesare aceste stații mobile, aceste mini-laboratoare care au o acuitate de peste 95%. Sunt în Spania, în Italia, în Germania, practic un conducător auto dacă are simptomatologie sau se produce un accident rutier, atunci acest mini-laborator vine și testarea se face acolo și, practic, nu este privat conducătorul auto de a conduce timp de trei zile, așa cum este la noi, dar costă. E vorba de sute de mii, e vorba de milioane de euro și cred că această dotare va trebui să se desfășoare pe mai mulți ani, dacă autoritățile vor decide să o facă.

O întrebare venită din partea mai multor ascultători: ne imaginăm, ipotetic, un filtru al Poliției Rutiere în care este testat șoferul. Polițiștii pot testa și pe pasageri, conform legii?

Nu, nu-i pot testa pe pasageri, pentru că nu este ilegal în România și nu este sancționată prezența drogurilor în organism, indiferent că persoana respectivă este ocupant al auto sau, nu știu, merge pe...se deplasează în spațiul public. Sunt incriminate /doar/ faptele care țin de conducere pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive. De asemenea, în cadrul unei anchete, spre exemplu, dacă o persoană nu conduce, dar procurorul DIICOT competent în această zonă, poate dispune, prin ordonanță, ca să vadă starea psihofizică, efectuarea unei testări, dacă, nu știu, se comite o infracțiune sau există o conjunctură procedurală. În rest, dacă practic ai drogurile în sânge, dar nu le ai asupra ta sau nu ai obiecte cu urmă purtătoare, nu există o responsabilitate penală în această zonă și deci nici în legătură cu persoanele care se deplasează cu auto ca și ocupanți, dar nu la volan.

Încă o întrebare, dacă îmi permiteți. Campania Antidrog continuă și o susținem aici, la Radio România Actualități. Ceva pași simt că s-au făcut. Ar mai fi nevoie de măsuri suplimentare? Ar fi, nu știu, s-a făcut o analiză după atâtea campanii, discuții?

Din păcate, vreau să vă spun că nu s-a luat o hotărâre în legătură cu reorganizarea Structurii Centrale de Coordonare și de Politici Antidrog în România. Suntem la nivelul în care ordonanța de urgență care a trecut, proiectul ordonanței, care a trecut prin Guvern este în transparență decizională și s-a cerut opinia tuturor decidenților sau, mă rog, celor care au interferențe profesionale pe această zonă. Eu aștept să se realizeze această activitate, care este de bun augur prin ridicarea zonei decizionale antidrog în România, la nivelul primului ministru, așa cum este, spre exemplu, în Italia. Pași s-au făcut, într-adevăr, și preventiv. Este important că și autoritățile locale fac pași importanți. Și vă spun, în campaniile pe care le desfășurăm și împreună cu Radio România Actualități, autoritățile sunt foarte deschise și v-aș da doar câteva exemple. Spre exemplu, Primăria Generală să nu uităm că a introdus întrebarea numărul trei în referendum. O să vedem ce se întâmplă și cu referendumul și 83% dintre persoanele din București au răspuns că doresc ca Primăria Generală să-i finanțeze, implementeze programe de prevenire în școlile din București. Să nu uităm, de exemplu, programele de prevenire dezvoltate în țară și avem la Giurgiu programul Detașamentul Antidrog care este în anul trei, avem în Constanța programul Safe, de asemenea, care este în anul doi și în București, dacă revenim în București, Primăria Sectorului 2 a intrat în anul șapte cu programul "Be cool, Not a Fool", un program preventiv la școlile din sectorul 2. Sectorul 1, de asemenea, o campanie antidrog desfășurată cu toţi elevii clasei a IX-a anul trecut și se continuă și acum. Vedem clar, autoritățile sunt interesate, decidenții și persoanele alese, nu?, că vorbim despre primărie aici, sunt preocupate și vin în ajutorul organelor și instituțiilor care au atribuții în domeniu, dar sunt în curs de consolidare, de întărire, de dotare, de încadrare a funcțiilor vacante.

Da, poate vor apărea și celelalte primării, cele din sectoarele 3, poate 6. Despre această campanie vom purta și alte discuții alături de expertul antidrog Cătălin Țone. Ne reîntâlnim luni aici, în studioul "Matinalului"./editor Florin Lepadatu/

Proteste în București față de anularea turului doi al alegerilor prezidențiale
România 22 Februarie 2025, 12:00

Proteste în București față de anularea turului doi al alegerilor prezidențiale

Susținători ai fostului candidat Călin Georgescu se adună în fața Parlamentului, în Parcul Izvor, de unde vor să plece în...

Proteste în București față de anularea turului doi al alegerilor prezidențiale
Anchetă DNA și cu investigatori din SUA, la baza NATO de la Mihail Kogalniceanu
România 22 Februarie 2025, 09:12

Anchetă DNA și cu investigatori din SUA, la baza NATO de la Mihail Kogalniceanu

Vineri au făcut percheziţii în Bucureşti şi Constanţa şi, potrivit unor surse apropiate anchetei, ar fi vizate şi mai multe...

Anchetă DNA și cu investigatori din SUA, la baza NATO de la Mihail Kogalniceanu
Infotrafic 22.02.2025
România 22 Februarie 2025, 09:09

Infotrafic 22.02.2025

Sunt probleme pe Drumul Național 23 Brăila-Focșani, la kilometrul 16.

Infotrafic 22.02.2025
Hurezeanu: Bazele militare americane din România se mențin
România 22 Februarie 2025, 09:05

Hurezeanu: Bazele militare americane din România se mențin

Oficialii americani i-au transmis ministrului român de externe că importanța flancului estic al NATO rămâne intactă și chiar...

Hurezeanu: Bazele militare americane din România se mențin
Brăila: Un bărbat care circula pe Şoseaua de Centură a intrat în şanţ
România 21 Februarie 2025, 23:51

Brăila: Un bărbat care circula pe Şoseaua de Centură a intrat în şanţ

Bărbatul avea alcoolemia de 1,05 la mie la alcooltest, și a fost transportat la spital pentru proba de sânge.

Brăila: Un bărbat care circula pe Şoseaua de Centură a intrat în şanţ
Marcel Ciolacu: România și Statele Unite împărtășesc aceleași valori
România 21 Februarie 2025, 22:30

Marcel Ciolacu: România și Statele Unite împărtășesc aceleași valori

Declaraţii ale premierului Marcel Ciolacu la finalul vizitei la Bruxelles, după criticile vicepreşedintelui american, JD Vance.

Marcel Ciolacu: România și Statele Unite împărtășesc aceleași valori
Moțiunea de cenzură împotriva guvernului ar putea fi depusă săptămâna viitoare
România 21 Februarie 2025, 22:03

Moțiunea de cenzură împotriva guvernului ar putea fi depusă săptămâna viitoare

Moțiunea de cenzură împotriva actualului guvern, inițiată de AUR, ar putea fi depusă săptămâna viitoare. Liderul...

Moțiunea de cenzură împotriva guvernului ar putea fi depusă săptămâna viitoare
Masă caldă ori pachet de alimente pentru peste o jumătate de milion de copii
România 21 Februarie 2025, 19:17

Masă caldă ori pachet de alimente pentru peste o jumătate de milion de copii

Programul va fi extins treptat astfel încât, până la începutul anului școlar 2029-2030, să fie aplicat la nivel național.

Masă caldă ori pachet de alimente pentru peste o jumătate de milion de copii