Exodul medicilor "pune în pericol siguranţa pacienţilor"
Potrivit datelor oferite de ministerul sănătăţii, de la aderarea la Uniunea Europeană până acum, peste 8.000 de medici şi farmacişti au solicitat certificatele necesare plecării în străinătate.
04 August 2010, 15:05
Gravitatea situaţiei din sistemul sanitar este reliefată şi de numărul mare de medici care intenţionează să părăsească România.
Potrivit datelor oferite de ministerul sănătăţii, de la aderarea la Uniunea Europeană până acum, peste 8.000 de medici şi farmacişti au solicitat certificatele necesare plecării în străinătate.
Ministerul estimează că 80% dintre aceştia au plecat într-adevăr din România.
România are cel mai mic număr de medici la mia de locuitori, respectiv jumătate faţă de media Uniunii Europene, care este de 3,8.
Deficitul de personal medical este o problemă majoră cu care se confruntă spitalele, iar scăderea veniturilor va avea un impact negativ asupra sectorului sanitar, încurajând plecarea în străinătate.
Diminuarea salariilor va face ca numărul celor care pleacă din ţară să fie mult mai mare, a precizat preşedintele Sanitas Cluj, Ştefan Roman.
"Ne putem trezi în următoarea perioadă de timp, că unităţile sanitare să fie depopulate de cadre de specialitate" a mai declarat Ştefan Roman.
Una din soluţiile venite tot de la Cluj se bazează pe accesarea fondurilor europene.
"Oricine poate să aplice, şi avantajul acestui program este că vizează resursa umană care este prezentă în orice domeniu, că este instituţie publică, că este ONG, că este sindicat, patronat, deci nu este nicio limită, nicio condiţionare” a declarat Anca Cristina Zevedei, directorul autorităţii de management a programului "Dezvoltarea resurselor umane".
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, doctorul Vasile Astărăstoaie, atrage atenţia că exodul medicilor va pune în pericol siguranţa pacienţilor, dar şi funcţionarea sistemului de sănătate, iar vina revine autorităţilor, prin măsurile luate în ultimii ani.
"Rezidenţii vor avea venitul de 650 de lei pe lună. Faptul că posturile în sistemul de sănătate au fost blocate înseamnă că avem două generaţii de medici specialişti care nu au putut să ocupe niciun post în România şi au trebuit să plece în străinătate" a declarat preşedintele colegiului medicilor din România, Vasile Astărăstoaie.
Ţările în care medicii au preferat să lucreze anul trecut au fost Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Suedia şi Germania.
Tot mai multe târguri de joburi, firme specializate ce îşi fac reclamă pe Internet, urmăresc atragerea de personal calificat din alte ţări, inclusiv România.