Executivul "va remedia legea A.N.I."
Autorităţile române dau asigurări că vor face tot posibilul pentru a corecta problemele de funcţionare ale Agenţiei Naţionale pentru Integritate.
Articol de Mădălina Radu, 16 Aprilie 2010, 15:23
Autorităţile române dau asigurări că vor corecta problemele din legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, a cărei înfiinţare, în urmă cu aproximativ doi ani, a fost salutată de Comisia Europeană, dar a cărei funcţionare a întâmpinat numeroase piedici în scurta sa existenţă.
Curtea Constituţională a decis anularea unor articole din legea care reglementează activitatea Agenţia Naţională de Integritate, blocând astfel acţiunile acesteia de verificare a averilor demnitarilor şi de semnalare a neregulilor.
România riscă să piardă fonduri europene şi să nu adere la spaţiul Schenghen, o dată cu limitarea atribuţiilor ANI.
Avertismentul vine de la preşedintele ANI, Alexandru Cătălin Macovei, care a adăugat că poate fi afectat şi raportul din vară pe justiţie al Comisiei Europene.
Potrivit lui Alexandru Cătălin Macovei, ambasadele din Bucureşti şi-au manifestat îngrjorarea faţă de noile evoluţii privitoare la ANI, preconizând totodată "nişte dezbateri dramatice în Parlament, în condiţiile în care în verificările Agenţiei Naţionale de Integritate se află aproape un sfert din cele două camere ale Parlamentului.
Şeful ANI mai susţine că prin decizia Curţii Constituţionale, agenţia îşi restrânge drastic competenţele de verificare a averilor demnitarilor şi că rămâne doar un depozitar al declaraţiilor de avere şi interese.
La rândul său, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, dă asigurări că executivul va remedia cât se poate de curând deficienţele constatate de Curtea Constituţională, deoarece ANI reprezintă un obiectiv în cadrul monitorizării României pe Justiţie.
Potrivit ministrului, se vor lua toate măsurile, astfel încât obiectivele din mecanismul ANI să fie îndeplinite.
În ultimele luni, inspectorii ANI au întocmit zeci de sesizări pentru incompatibilitate sau fals în declaraţii pe numele unor consilieri judeţeni, primari, parlamentari sau foşti miniştri.
Doar anul acesta, printre cele mai sonore nume vizate de activitatea agenţiei s-au aflat primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, senatorii PNL Paul Ichim şi Mircea Diaconu sau senatorul PD-L Mircea Cinteză.
Pe de altă parte, surse ale Radio România au arătat că şapte dintre cei nouă judecăori ai Curţii Constituţionale s-ar afla în această perioadă în atenţia inspectorilor de la ANI.