EXCLUSIV: Interviu cu ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă
Articol de Nicu Popescu, 13 Februarie 2020, 10:50
AUDIO: Interviu cu ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă
AUDIO: Interviu cu ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă
RADOR (13 februarie) - Realizator: Domnule ministru, participaţi, la Bruxelles, la comitetul miniștrilor apărării din țările membre NATO. Care sunt temele principale ale discuțiilor? Ce concluzii aveți după prima zi?
Nicolae Ciucă: Bună dimineaţa! Daţi-mi voie, înainte de toate, să menționez faptul că înainte de a intra în lucrările ministerialei, a avut loc la sediul NATO, din Bruxelles, o activitate, cred, foarte importantă pentru Armata română și pentru Radio România Actualități, prin faptul că reprezentantul instituției dumneavoastră, domnul Ilie Pintea, a avut bucuria să expună fotografiile pe care le-a realizat pe timpul participării alături de militarii români la misiunile din Afganistan, expoziție denumită "Afganistan-Chipuri ale Războiului" și doresc să îl felicit pentru acest demers și pentru modul în care a reușit să pună în valoare partea aceasta de profesionalism și modul în care Armata română și-a îndeplinit misiunea în teatrul de operaţii Afganistan şi, de asemenea, a surprins o serie întreagă de imagini cu populație afgană, scoțând în evidență și partea aceasta de suflet, cu care militarii români își îndeplinesc misiunile și contribuie la stabilitatea și reconstrucția acestei țări. Îi mulțumim și îl felicităm, dorindu-i în același timp la cât mai multe astfel de evenimente nu neapărat din teatrele de operaţii. Revenind la întrebarea dumneavoastră, ieri au fost activități care au vizat subiectul continuării și extinderii misiunii NATO în Irak. De asemenea, a fost analizată situația din Afganistan, precum și situația de securitate din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii. Au fost luate decizii, prin care etapizat misiunea NATO din Irak pe baza invitației autorităților irakiene să poată să preia, în primă instanță, parte din misiunile de instruire ale coaliției și, de asemenea, ulterior să continue să analizeze și să identifice noi oportunități, prin care să contribuie la procesul de stabilitate și pace în această țară, bineînțeles cu sprijinul autorităților irakiene. Referitor la Afganistan, au fost elemente prin care s-a sunat ca NATO să continue să sprijine eforturile de pace ale Statelor Unite ale Americii și, de asemenea, să contribuie la partea aceasta de întărire a fiscuţiilor şi negocierilor intraafgane, căutând să determine gruparea talibană să se așeze și să continue negocierile împreună cu Statele Unite și cu celelalte țări care şi-au oferit sprijinul pentru acest demers. Ulterior, pe seară, a fost o întâlnire cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene, domnul Josep Borrell, la care au fost discutate elementele de sprijin NATO-UE, pentru a identifica elementele de complementaritate și soluțiile care pot fi adoptate în viitor, pentru a contribui la întărirea stabilității și păcii.
Realizator: Ştiu că aţi avut și întâlniri bilaterale cu omologii din Statele Unite și Canada. Vin iar canadienii la noi?
Nicolae Ciucă: Vă pot spune că, în acest moment, există cu certitudine angajamentul Forţelor Aeriene Canadiene pentru a participa la o nouă misiune de poliție aeriană în acest an. De asemenea am avut întâlniri cu Polonia, cu ministrul bulgar, cu ministrul apărării georgian și cu secretarul de stat al apărării, Mark Esper.
Realizator: Probabil că aţi discutat, în primul rând, despre întărirea Parteneriatului Strategic româno-american.
Nicolae Ciucă: Cu certitudine au fost pe agenda discuțiilor subiecte care să contribuie la consolidarea Parteneriatului Strategic pe care țara noastră îl are cu Statele Unite ale Americii. De asemenea, au fost subiecte care au vizat analiza situației de securitate în regiunea Mării Negre și, de asemenea, posibilitățile și oportunitățile de pregătire în comun, de participare la exerciții în comun și bineînțeles la tot ceea ce înseamnă consolidarea prezenței și vizibilității NATO pe segmentul estic al alianței.
Realizator: Domnule ministru, mergeți la Conferința pentru Securitate de la Munchen, una dintre cele mai importante manifestări de acest gen la nivel internațional. Care sunt principalele idei pe care le veţi susține acolo? Ce teme ne interesează?
Nicolae Ciucă: Conferinţa de Pace de la Munchen este evenimentul care se desfășoară la începutul fiecărui an. Relevanța acestuia este dată de importanța liderilor care participă la această activitate, pentru că se dezbat teme care vizează securitatea și măsurile pe care le întrevăd fiecare dintre ţările participante, astfel încât să poată să determine stabilitate și securitate în zonele afectate de conflict. Poziția noastră este legată de ceea ce se întâmplă în regiunea Mării Negre și cea a Balcanilor în tot ceea ce înseamnă spațiu de responsabilitate al Alianței Nord-Atlantice şi Uniunii Europene, căutând să ne agregăm împreună cu aliaţii noştri, cu țările membre ale Uniunii Europene la toate demersurile care urmează să fie agreate, pentru a găsi încă o dată soluții de pace și stabilitate.