Evreii din toată lumea sărbătoresc Roş Haşana, Anul Nou evreiesc
La Sălaj, comunitatea evreilor din localitate marchează Anul Nou la Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord, muzeu găzduit de Sinagoga din Şimleu Silvaniei.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 29 Septembrie 2019, 13:13
Evreii din toată lumea sărbătoresc Roş Haşaná, Anul Nou evreiesc care începe după asfinţitul soarelui.
Oamenii se pregătesc, după tradiţie, cu peşte, vin şi mere unse cu miere, simbolul unui an dulce şi îmbelşugat.
La Sălaj, comunitatea evreilor din localitate marchează Anul Nou la Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord, muzeu găzduit de Sinagoga din Şimleu Silvaniei.
Vor avea loc momente de rugăciune, întâlniri în cadrul comunităţii, dar şi sărbători specifice acestei zile.
Reporter: Sărbătoarea include o serie de obiceiuri deosebite.
Dan Has, președintele comunității evreilor din Sălaj: Sunt obiceiuri frumoase, sunarea din Shofar şi cina familială la care se mănâncă alimente simbolice: merele unse cu miere pentru Anul cel Nou să fie un an bun și dulce. Alte alimente care trebuie să fie prezente și binecuvântate pe masă cine: grânatele, morcovi, curmale, dovleac, de exemplu fasole verde, praz, o sfeclă, precum și un cap de pește.
Reporter: Nu lipsesc momentele de rugăciune.
Dan Has: Ca orice sărbătoare și această are urările pe care evreii și le urează: "Shaná Tová", însemnând "Un an bun", sau "Shana Tová u-Metuká" - "Un An Nou bun şi dulce". Sărbătoarea durează două zile. Roş Haşaná şi Yom Kippur sunt la zece zile distanță între zilele de penitență, "Yamim Noraim" - "Zilele de căinţă", să-i spun. În aceste zile fiecare credincios evreu are datoria de a face un examen de conștiință pentru anul care a trecut și să se identifice cu toate greșelile și nelegiuirile săvârşite față de porunci. Aeasta include examenul purtării față de aproape, rude, prieteni, părinți, precum față de popor și față de străini.
Reporter: În aceste zile mai au loc reuniuni, întâlniri ale comunității evreiești, dar și petreceri, conform obiceiului.