Evoluția pandemiei de coronavirus în lume
29 Iulie 2020, 13:44
Masca de protecție, obligatorie chiar și în spații deschise, restricții la frontiere și ajutoare financiare pentru sectoarele afectate de criza sanitară. Sunt doar câteva dintre măsurile luate de guvernele lumii pentru a face față pandemiei, care ar urma să atingă, astăzi, un nou prag psihologic de 17 milioane de cazuri. Datele furnizate de Universitatea Americană de Medicină Johns Hopkins indică aproape 664 de mii de decese, dar și 10,5 milioane de persoane vindecate până acum. Mai multe informații despre evoluția pandemiei pe glob, în sinteza realizată de Constanța Comănici:
Reporter: Topul nedorit al țărilor cu cele mai multe cazuri este același. Statele Unite, Brazilia și India ocupă primele trei locuri. Dar dincolo de numărul monitorizat de experții Universității Johns Hopkins, 8,5 milioane, este îngrijorător că a crescut numărul îmbolnăvirilor în ultimele săptămâni, pe fondul relaxării restricțiilor. Statele americane California, Florida și zona Metropolei New York, fac apel către populație să evite aglomerația. Un studiu publicat, azi, în India, țară care a raportat 1,5 milioane de cazuri, ar contrazice cifrele oficiale, potrivit rezultatelor obținute. Testele de anticorpi făcute Mumbai și New Delhi, dezvăluie o realitate mult diferită. Peste jumătate dintre cei care trăiesc în mahalalele din aceste metropole au fost infectați cu coronavirus.
Nici autoritățile de la Beijing nu au vești bune. China a raportat, astăzi, cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din ultimele trei luni și jumătate. O adunare de proporții, organizată an de an, Pelerinajul de la Mecca, a adus, anul acesta, doar 10.000 de credincioși.
În premieră nu sunt prezenți pelerini din afara Arabiei Saudite. A fost făcută o selecție din care fac parte rezidenți străini și saudiți, care vor respecta până duminică reguli de distanțare în moscheea care este permanent igienizată.
Pe continentul european, măsurile restrictive, cum ar fi teste negative de COVID-19 la graniță, pentru străini, alternează cu apelul la ajutor financiar al reprezentanților unor sectoare economice cu pierderi semnificative din cauza pandemiei.
(PH)