Evenimente şi programe speciale care marchează Radio România 90
Principalele evenimente dedicate aniversării împlinirii a 90 de ani de la înfiinţarea postului public de radio.
Articol de Radu Dobriţoiu, 31 Octombrie 2018, 20:12
Mâine, 1 noiembrie, ora 10:30, în holul de la etajul IX, corpul B, Agenţia de presă Rador deschide oficial spaţiul expoziţional Rador Vintage. Rador, una dintre cele mai tinere redacţii ale instituţiei, are propria ei istorie remarcabilă, ilustrată de câteva piese ale tehnicii folosite de agenţie în decursul timpului, începând din 1990: un magnetofon de lucru cu platane orizontale STM, un vechi fax, un computer din prima generaţie, reportofoane, un dactilofon, aparate de înregistrare şi altele. Spaţiul expoziţional amplasat la intrarea în agenţie va fi un punct de interes, oferind vizitatorilor şi angajaţilor care trec zilnic prin faţa lui imaginea vie a evoluţiei tehnicii folosite pentru furnizarea informaţiilor.
*
90 de ani de Radio: o viaţă de om, pentru oameni de viaţă!
Radio România Antena Satelor onorează aniversarea Radioului deschizând Lada de zestre a folclorului românesc, Fonoteca de Aur. Emisiunea Foaie verde, radio! aduce pe 1 noiembrie, de la ora 14:00 la 20:00, bucuria şi profunzimea cântecului popular într-o suită impresionantă de înregistrări memorabile şi interviuri document.
Românii au astfel ocazia să retrăiască istoria sonoră a folclorului lor şi să fredoneze cele mai cunoscute 90 de melodii de muzica populară, alături de cei mai importanţi 90 de solişti care s-au ascultat în cei 90 de ani de Radio!
*
1 noiembrie la Radio România Muzical
1 noiembrie 1928 - Prima zi din istoria radiofoniei româneşti; prima zi de existenţă a ceea ce avea să devină, astăzi, corporaţia Radio România, din care face parte şi Radio România Muzical. 90 de ani de istorie, în anul când România Mare împlineşte 100 ani; 90 ani în care a reflectat cele mai importante evenimente istorice, sociale şi culturale ale României.
1 noiembrie este o zi specială şi la Radio România Muzical. Pornim cu o ediţie specială a matinalului Musica viva, continuată cu cele două ore (10:00-12:00), când toate posturile Radio România se conectează la emisia Radio România Actualităţi pentru a difuza o emisiune la care au contribuit toate cele 15 posturi Radio România.
Între orele 12:00 şi 13:00, compozitorul Dan Dediu vă invită să descoperiţi începuturile radiofoniei muzicale româneşti în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii O istorie subiectivă a muzicii româneşti. Iar de la ora 13:05, Andreea Chiselev vă prezintă albumul Radio România 90, realizat după un concept Radio România Muzical: pe cele două discuri, două legendare voci româneşti, de o seamă cu radioul public - Arta Florescu şi Valentin Teodorian, alături de înregistrări mai vechi şi mai noi ale Orchestrei Naţionale Radio - un document de arhivă cu dirijorul Iosif Conta şi o înregistrare recentă cu violonistul Alexandru Tomescu şi dirijorul Tiberiu Soare.
De la ora 15:00, Monica Cengher vi-i prezintă pe câţiva dintre muzicienii marcanţi care şi-au legat activitatea de radioul public. De la ora 17:00, revenim în actualitate, pentru a asculta înregistrarea unui concert dintr-unul dintre cele mai recente proiecte Radio România Muzical: stagiunea de jazz de la Teatrul Act. Cristian Marica prezintă concertul ce a avut loc în 10 octombrie.
De la ora 18:00, Luminiţa Arvunescu pregăteşte o ediţie specială, audio-video, cu soprana Silvia Voinea, care va fi prezentă live în studioul Radio România Muzical, la aniversarea celor 50 ani de carieră.
De la ora 18.00, în foaierul Sălii Radio, decorarea postului public de radio şi decorarea unor jurnaşiti de către Statul Major al Apărării.
De la ora 19:00, este transmis în direct concertul aniversar Radio România 90 susţinut de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal. Solist în prima parte este violonistul Liviu Prunaru, iar în partea a doua vor urca pe scenă, pentru interpretarea Carminei Burana de Carl Orff, Corul de copii şi Corul Academic Radio, alături de soliştii Diana Ţugui, Ştefan von Korch şi Balla Sandor. În pauza concertului se va lansa şi albumul Radio România 90 propus de Editura Casa Radio.
De la ora 21:30, aveţi ocazia să ascultaţi câteva dintre concertele de succes propuse de Radio România Muzical pentru stagiunea Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU).
1 noiembrie este şi data la care lansăm o nouă campanie online: Votează cel mai popular disc al anului 2018 semnat de un interpret român. 13 albume difuzate la Radio România Muzical de-a lungul anului 2018 vor intra în competiţie, urmând ca votul să se deruleze până în 25 noiembrie. Cele mai votate discuri vor difuzate în cursul zilei de 1 decembrie.
*
Bucureşti fm - vă primim acasă, cu microfoanele pe masă!
Şi dăm de ascultat, de vorbit, de câştigat celor pe care i-am fidelizat!
La 90 de ani, Radioul îţi face cinste... cu 90 de invitaţii la concerte şi spectacole de teatru! este sloganul sub care Bucureşti fm desfăşoară în zilele de 30 octombrie, 1 si 2 noiembrie concursuri în direct cu ascultătorii.
În fiecare din cele trei emisiuni de linie (Bună Dimineaţa, Bucureşti, Ore deschise şi Sens Unic), ascultătorii vor primi, timp de trei zile câte zece invitaţii la concertele proprii şi la piesele de teatru cele mai reprezentative de pe scena bucureşteană.
La 90 de ani ne cinstim ascultătorii! Sub acest slogan pe 1 noiembrie fiecare realizator îşi aduce ascultătorul de acasă ? pe cel mai fidel, mai activ, mai devotat şi, ca semn de mulţumire, îi face public profilul, în direct, în principalele emisiuni marca Bucureşti fm.
*
Aniversare la Radio Timişoara
Aniversarea a nouă decenii de Radio România va însemna pentru ascultătorii Radio Timişoara şansa de a rememora evenimente esenţiale din istoria radioului românesc, istorie care o include, evident, pe cea a Radio Timişoara. Acestea se vor regăsi, alături de alte surprize (inclusiv mesaje transmise la moment aniversar de personalităţi din vestul ţării), în programele difuzate pe 1 noiembrie, ulterior rămânând disponibile online.
Este o coincidenţă fericită faptul că aniversarea Radio România vine exact cu o lună înaintea Centenarului României. De joi video-clipurile campaniei România 100 - Eu aleg România realizate de Radio Timişoara vor putea fi văzute de public pe noile panouri informaţionale dispuse în două puncte-cheie: Aeroportul Traian Vuia din Timişoara şi Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.
Vineri ascultătorii Radio Timişoara sunt invitaţi între orele 9:00 şi 14:00 să-i cunoască pe cei care le aduc în casă informaţii, reportaje şi emisiuni la Ziua porţilor deschise. Cei care doresc să-i vadă la microfon pe cei care prezintă ştirile sau pe realizatorii emisiunilor dintre aceste ore sunt aşteptaţi la intrarea în sediu cu zece minute înainte de începutul orei alese. Vor putea şi să-i cunoască şi să le adreseze acestora întrebări.
*
Program special al emisiunii Redacţiei Minorităţi din Bucureşti
În cadrul emisiunii Redacţiei Minorităţi din 1 noiembrie puteţi asculta:
- Eseul Scurt istoric al Radio România (1928-2018);
- Scurtă prezentare a Redacţiei Minorităţi din cadrul SRR (În anul 1945 a fost emisă prima emisiune de 30 de minute în limba maghiară şi germană din Bucureşti.);
- Radio România 90 ani: testimoniale ale unor personalităţi marcante din rândul minorităţii germane din România;
- O prezenţă constantă în cotidianul etnicilor germani care se numără printre ascultătorii Radio România: Emisiunea în limba germană de la Radio Bucureşti;
- Radioul în lume, partea I: Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizaţia companiilor de radio şi televiziune cu misiune publică. Radio România este membru EBU din anul 1993;
- Radioul în lume, partea a II-a: Uniunea Audiovizualului din Asia-Pacific (ABU), cu sediul la Kuala Lumpur (Malaysia). Radio România este membru asociat al ABU din anul 2013;
- Ziua Internaţională a Radioului, iniţiativă a UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură), sărbătorită începând din anul 2011 în 13 februarie;
- 1 noiembrie în tradiţiile etnicilor germani şi maghiari - Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor.