Europenii şi americanii, "apropiaţi de criza din Ucraina"
Acordul de liber schimb între Europa şi SUA poate contribui inclusiv la siguranţa Europei şi a ţărilor care încă nu fac parte din NATO şi din UE, a declarat Victor Ponta.
Articol de Carmen Gavrilă, 02 Aprilie 2014, 23:10
Criza din Ucraina îi va aduce mai aproape pe europeni şi pe americani, a estimat astăzi premierul Victor Ponta, la conferinţa "Profilul României în NATO la 10 ani după integrare".
El a mai spus că acordul de liber schimb între Europa şi SUA poate contribui inclusiv la siguranţa Europei şi a ţărilor care încă nu fac parte din NATO şi din UE.
Premierul Victor Ponta a comentat că în contextul ultimelor evoluţii din Ucraina, atenţia lumii a revenit asupra regiunii în care se află România.
Premierul a mai spus că Republica Moldova, Georgia şi Ucraina trebuie să primească un calendar clar de aderare la NATO şi UE.
Victor Ponta a precizat că în contextul ultimelor evoluţii, România îşi reafirmă rolul strategic în regiune.
"Sunt absolut convins că acum, când simţim din nou că pericolul nu este doar ceva îndepărtat şi general, ci un pericol concret, apropiat, putem să luăm decizii politice pe care le-am amânat foarte mult timp şi să dăm o perspectivă clară Moldovei, dar şi Georgiei sau Ucrainei, pentru o strategie clară şi concretă şi pragmatică de colaborare, cooperare şi integrare cu NATO şi UE.
"În acest moment, România trebuie să fie văzută şi trebuie să îşi asume rolul de frontieră a NATO într-o regiune, iată, atât de fierbinte şi care cu siguranţă, în perioada care vine, ne va oferi noi provocări", a declarat Victor Ponta.
NATO "garantează spaţiul de democraţie"
Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a explicat reacţiile NATO în legătură cu Rusia şi a dat asigurări că Alianţa este în continuare un garant al securităţii.
"Este inacceptabilă încercarea de rescriere a principiilor fundamentale ale dreptului internaţional, ale regulilor dreptului internaţional, care reprezintă fundamentul legalităţii internaţionale.
"Astfel de lucruri necesită o reacţie, o reacţie politică, o reacţie în planul securităţii internaţionale. NATO este acea organizaţie care garantează şi securitate şi garantează spaţiul de democraţie şi de respectare a regulilor dreptului internaţional", a declarat Titus Corlăţean.
Titus Corlăţean a explicat că urmează o perioadă importantă pentru viitorul NATO, chestiune care va fi discutată şi la summitul Alianţei din toamnă.
În legătură cu modul în care NATO se raportează la diversele provocări de securitate, unele aflate la doar 300 de kilometri, peste Marea Neagră, de graniţele României, frontieră a NATO şi a UE, ministrul de externe a menţionat şi chestiunea unor angajamente serioase în ce priveşte resursele NATO şi faptul că Europa nu a fost foarte receptivă în ce priveşte luarea de la SUA a unei părţi din povara contribuţiei bugetare la Alianţă.