Europa ar putea avea gaz din Azerbaidjan în trei ani
Gazul din Azerbaidjan ar putea ajunge în Europa prin construirea unei magistrale de transport care va ajunge până în România şi Ungaria, a afirmat preşedintele Traian Băsescu la summit-ul de la Baku.
Articol de Oana Bâlă, 14 Septembrie 2010, 19:37
Preşedintele Traian Băsescu s-a aflat timp de două zile în capitala Azerbaidjanului, unde a luat parte la summit-ul despre proiectul energetic Azerbaidjan-Georgia-Romania (AGRI).
Conferinţa a avut ca temă construirea unei magistrale de transport a gazelor până în România şi Ungaria.
Punerea în practică a acestui proiect este văzută de unii specialişti din domeniul energiei drept alternativă la conductele Nabucco şi South Stream.
"Peste trei ani, gazul din Azerbaidjan ar putea ajunge în Europa prin intermediul proiectului AGRI", a declarat la Baku preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului a explicat că studiul de fezabilitate care vizează terminalul de gaz lichefiat de la Constanţa se află în execuţie, iar acesta ar putea fi extins şi în Georgia.
"După evaluările făcute până acum, în trei ani am putea să avem gaze din Azerbaidjan în Europa. Pe ce-mi bazez afirmaţia? În primul rând, pentru că, din punct de vedere al fezabilităţii, nu suntem la început.
"România are un studiu de fezabilitate în execuţie, finanţat de Guvernul Statelor Unite prin Trade and Development Agency şi studiul vizează terminalul de gaze lichefiate de la Constanţa" a mai spus Traian Băsescu.
"Există deja disponibilitatea partenerilor americani de a extinde studiul şi pentru terminalul din Georgia, ceea ce simplifică foarte mult şi finanţarea şi timpul de realizare a studiului de fezabilitate", susţine şeful statului.
Proiectul AGRI este cea mai ieftină alternativă de transfer al gazului din zona caspică şi Asia Centrală către piaţa europeană, a mai spus preşedintele, arătând că acesta curpinde trei etape de dezvoltare.
"O primă etapă, în care prin terminalul de la Constanţa s-ar derula 10 miliarde de metri cubi pe an, o a doua, care mai adaugă 10, şi o a treia, care mai adaugă 10. Deci este un proiect flexibil, ale cărui costuri vor fi reglate în funcţie de nevoile de pe piaţa Uniunii Europene, iar pe de altă parte, de sursele de aprovizionare.
"În mod cert, faza unu a proiectului poate fi asigurată cu gaz de Azerbaidjan", a conchis Traian Băsescu.