Euroobligaţiunile româneşti, "printre cele mai performante"
România este una dintre economiile europene în curs de dezvoltare cu cele mai performante emisiuni de euroobligaţiuni în 2014, apreciază Timothy Ash, expert pentru pieţe emergente.
Articol de Cătălin Gomboş, 18 Ianuarie 2014, 13:16
România este una dintre economiile europene în curs de dezvoltare cu cele mai performante emisiuni de euroobligaţiuni în acest început de an, apreciază, pe blogul Financial Times, un expert pentru pieţe emergente al uneia dintre cele mai importante bănci sud-africane.
Euroobligaţiunile emise de economiile emergente mici sunt considerate atractive pentru că nu prezintă riscurile obligaţiunilor emise de ţări cu economii în curs de dezvoltare mari, care au probleme structurale.
Totodată, statele mici - în special România şi Ţările Baltice - conduc în ceea ce priveşte consolidarea fiscală şi reformele structurale.
România, Letonia şi Polonia au emis cu succes euroobligaţiuni în 2014 - două emisiuni de câte un miliard de euro România, una pe 10 ani şi cea de-a doua pe 30 de ani, Letonia o emisiune de euro pe 7 ani şi Polonia una de două miliarde de euro care va ajunge la maturitate peste 10 ani.
Timothy Ash, şeful Departamentului de cercetare a pieţelor emergente al Standard Bank, consideră că succesul acestora este datorat, în cazul României, modului exemplar în care şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi reformelor structurale, care ar trebui să asigure o creştere economică solidă.
Letonia beneficiază de aderarea la zona euro, iar Polonia de stabilitatea pe care a arătat-o în ultimii ani.
Analistul se aşteaptă ca şi alte ţări cu economii emergente să emită anul acesta euroobligaţiuni, a căror valoare totală ar putea atinge 50 de miliarde de euro.
Rusia, care va avea nevoie de bani pentru a compensa ajutorul financiar acordat Ucrainei ar putea să emită obligaţiuni de 6-10 miliarde de euro, iar Ucraina, care se confruntă cu probleme financiare severe, ar putea încerca să obţină 12 miliarde de euro.
Alte ţări din regiune care, potrivit lui Timothy Ash, vor emite euroobligaţiuni sunt: Bulgaria, Slovenia, Ungaria, Turcia, Serbia şi Croaţia.