Estimările hidrologilor nu indică un debit excepţional al Dunării pe sectorul românesc
Vârful de debit al Dunării este aşteptat în România spre sfârşitul săptămânii viitoare.
Articol de Radiojurnal, 20 Septembrie 2024, 23:06
Estimările hidrologilor nu indică un debit excepţional al Dunării pe sectorul românesc, în contextul apropierii viiturii formate pe fluviu în zona centrală a Europei, însă specialiştii de la Apele Române se anunţă oricum pregătiţi să gestioneze situaţia. Mii de saci sunt umpluţi cu nisip pentru a fi transportaţi pe maluri.
De ieri au fost din nou inspectate la pas sectoarele de dig de Dunăre, dar şi punctele critice cunoscute, iar dacă vor fi identificate altele noi, se va interveni în regim de urgenţă, dau asigurări autorităţile. În apropiere de oraşul Bechet, în Dolj, au fost transportate utilaje necesare unei eventuale intervenţii, pe lângă materialele şi tehnica din stocul de apărare. O dată cu creşterea nivelurilor fluviului, echipele de intervenţie de la Dunăre vor fi dublate cu agenţi hidrotehnici pentru monitorizarea digurilor.
Astăzi, debitul la intrarea în ţară a ajuns la 5.100 de metri cubi pe secundă, peste media obişnuită a lunii. În amonte, la Budapesta, se prognozează o valoare maximă de aproximativ 8.300 de metri cubi pe secundă, care ar urma să se atingă mâine.
În România, vârful de debit este aşteptat spre sfârşitul săptămânii viitoare, a precizat pentru RRA purtătoarea de cuvânt de la Apele Române, Ana Maria Agiu: Se estimează că viitura care se propagă din bazinul Dunării, cu afluenţii principali ai Dunării, care, la rândul lor, aduc un aport de debit - Sava, Morava, Tisa, Drava - va intra pe sectorul românesc la Baziaş în data de 28 spre 29 septembrie şi va avea o valoare maximă între 9.200-9.500 de metri cubi pe secundă. La un asemenea debit, pe care îl estimăm pe baza datelor pe care le avem astăzi, viitura de pe Dunăre va putea fi tranzitată în siguranţă pe sectorul românesc, prin linia de apărare pe care o administrăm. Vorbim de 1.100 de km de diguri şi alte amenajări hidrotehnice.