"Este nevoie de o reformă a programului de vaccinare anti-HPV"
Asociația "Mame pentru mame" cere autorităților să grăbească punerea în practică a programului de vaccinare anti-HPV
Articol de Adriana Turea, 10 Iulie 2021, 16:25
Asociația "Mame pentru mame" cere autorităților să grăbească punerea în practică a extinderii și optimizării programului de vaccinare anti-HPV și să aloce fondurile necesare, odată cu rectificarea bugetară, așteptată luna viitoare.
Totodată, asociație atrage atenția că este nevoie de consens politic în această direcție, în condiții în care țara noastră deține un nedorit record al cazurilor de cancer de col uterin.
Președintele Asociației "Mame pentru mame", Ana Măiță, a propus crearea unei platforme digitale în care solicitările și programările pentru vaccinare să poată fi făcute atât de părinți cât și de medicii de familie.
Ana Măiță: Avem nevoie de o reformă a programului de vaccinare anti-HPV acum, pentru că nu mai putem pierde şansa de a ne proteja copiii împotriva unui cancer mutilant și chiar cu potențial fatal, dar pe care putem să îl prevenim prin vaccinare.
Reporter: Vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, doctor Adrian Wiener, susține vaccinarea anti-HPV.
Adrian Wiener: Fetiţa mea este vaccinată cu toate cele trei doze pentru HPV. S-a luat premiul Nobel pentru relația de cauzalitate între infecția cu HPV cronică și oncogeneza la col uterin, adică lucrurile sunt cât se poate de clare, nu există niciun dubiu.
Reporter: Vicepreședintele Camerei Deputaților, prof.dr. Alexandru Rafila, consideră că accesul universal la servicii de prevenție, inclusiv la vaccinuri precum cel anti-HPV, trebuie să facă subiectul unor politici de compensare ale vaccinurilor.
Alexandru Rafila: Cred că compensarea diferențiată în funcţie de categoria de vârstă este soluția și pentru alte vaccinuri, nu doar pentru HPV. Gândiţi-vă la pacienţii cu boli cronice care trebuie să dea o mulțime de bani din buzunar ca să se vaccineze, de exemplu, cu vaccinul pneumococic.
Reporter: România are cea mai mare incidență din Uniunea Europeană la cancerul de col uterin și cea mai mare mortalitate determinată de această afecțiune cauzată în proporție de 99% de infecția cu virusul HPV.