Eroziunea litoralului românesc, "un pericol pentru mediu"
Eroziunea de-a lungul celor 240 de kilometri de coastă din zona litoralului românesc al Mării Negre reprezintă un risc pentru mediu, avertizează specialiştii.
19 Februarie 2015, 21:19
În zona litoralului românesc al Mării Negre, eroziunea de-a lungul celor 240 de kilometri de coastă a ajuns să fie un risc pentru mediu, după cum avertizează specialiştii.
În unele zone eroziunea a ajuns la o medie de 2 metri pe an.
Cele mai afectate sectoare sunt: Mamaia, Constanţa, Eforie, Tuzla, Mangalia, 2 Mai şi Vama Veche.
Consolidată în urmă cu numai câteva luni, faleza din Eforie Nord în zona Acapulco, s-a prăbuşit pe o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, cu toate că aici se desfăşoară ample lucări de consolidare, malurile cedează şi se prăbuşesc bucată cu bucată.
O echipă de specialişti caută acum soluţii pentru stoparea fenomenului, având în vedere că terenul continuă să alunece.
"Sunt efectele unor cauze pe care doar o expertiză tehnică le poate identific. Se pare că toată zona aceasta, Eforie, falezele sunt dintr-o argilă foarte sensibilă la umezire. La sud de Capul Turcului era o zonă absolut stabilă şi fără nicio problemă şi n-am trezit cu surpare foarte urâtă, majoră prin care s-a pierdut foarte mult teren", a spus directorul de investiţii, Rodica Ţâştea.
Fenomenul nu este singular şi în zona 2 Mai există pericol de prăbuşire, însă, deocamdată, aici este făcut doar un studiu de fezabilitate pentru care urmează să fie promovată o hotărâre de guvern.