Epidemiile de rujeolă şi rubeolă "reprezintă un pericol"
Programul european de eliminare a rubeolei şi rujeolei se va realiza cu dificultate, din cauza epidemiilor înregistrate anul acesta, explică reprezentantul OMS pentru România, Victor Olszawski.
Articol de Marilena Frâncu, 07 Decembrie 2011, 15:31
Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra apariţiei în Europa a unui număr important de cazuri de aşa-numite boli ale copilăriei, care, netratate corespunzător şi la timp, reprezintă un pericol.
Zona de nord-vest a României este afectată de epidemia europeană, arată semnale venite de la direcţiile medicale care raportează apariţia frecventă rujeolei şi a rubeolei, boli care se transmit foarte uşor şi care pot fi fatale, atrag atenţia specialiştii.
Programul european de eliminare a rubeolei şi rujeolei până în 2015 se va realiza cu dificultate, din cauza epidemiilor înregistrate anul acesta, după cum explică reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru România, medicul Victor Olszawski.
"De ce apar aceste epidemii? În primul rând, pentru că există populaţie de copii care nu au fost vaccinaţi. OMS recomandă două doze, aşa cum sunt şi ele cuprinse în sisitemul de vaccinare din România, la un an şi la şapte ani."
"Ori, dacă aceste două doze, dintr-un motiv sau altul, nu sunt administrate la copil, atunci riscul ca acesta să nu fie imunizat şi să facă boala este foarte mare, iar în timp se pot cumula un număr mai mare de copii care nu au fost vaccinaţi şi care sunt foarte susceptibili de a face boala şi sigur avem epidemia", a explicat medicul Victor Olszawski.
OMS recomandă tuturor statelor afectate intensificarea campaniilor de informare în rândul populaţiei.
Astfel, Franţa a lansat deja o campanie naţională de conştientizare cu privire la necesitatea vaccinării.
"Ştim foarte bine că există grupuri destul de organizate care combat ideea de vaccinare, spunând că nu este necesară. Este foarte adevărat că efectele pe care le văd ei, lipsa bolilor, se datorează tocmai prezenţei vaccinării", a declarat Victor Olszawski.
Medicul aminteşte că în cazul complicaţiilor, aşa-zisele boli ale copilăriei pot merge până la deces.
"Se moare prin encefalită, se moare prin complicaţii, se moare prin meningită, deoarece infecţia cu acel virus se extinde. Deci complicaţiile pot fi fatale. Dincolo, la rubeolă, complicaţia majoră este că rubeola congenitală se transmite la făt şi fătul iese sigur cu malformaţii, dacă nu chiar letale", a explicat reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru România.
Pe fondul epidemiei înregistrate la nivelul Europei, oficiali din ministerul Sănătăţii susţin că şi la noi s-au înregistrat creşteri ale numărului de îmbolnăviri de rujeoală în toate judeţele din nord-vestul ţării, iar în cazul rubeolei, judeţele Sălaj şi Cluj se află pe primele locuri, cu aproape 900 de cazuri şi respectiv circa 80 de cazuri.