Emil Boc: "Salariile din Educaţie şi Sănătate nu vor scădea"
Premierul a spus din nou că salariaţii din educaţie şi sănătate nu vor avea de suferit din cauza legii salarizării unitare.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 28 Septembrie 2009, 14:16
Declaraţia şefului Guvernului vine după ce sindicatele au acuzat că varianta Legii salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice va duce la scăderea veniturilor bugetarilor.
Reprezentanţii sindicatelor acuză Guvernul că şi-a asumat răspunderea pe o variantă a legii care nu ţine cont de negocieri şi de amendamentele propuse.
Autorităţile susţin însă că nemulţumirea sindicatelor este fără temei. Chiar dacă unele sporuri sunt eliminate, acestea vor fi cuprinse în salariul de bază.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, spune că "faptul că începând cu 1 ianuarie 2010 anumite sporuri, care au fost acordate până în prezent nu mai apar, se datorează introducerii acestora în salariile de bază, iar aici cel mai elocvent, probabil, este sporul de vechime care a fost introdus în salariul de bază".
Includerea unor sporuri în salariul de bază este un angajament al României în cadrul acordului cu FMI pentru un împrumut extern de aproximativ 20 de miliarde de lei. România s-a angajat ca sporurile să nu depăşească 30% din salariul de bază.
Reprezentanţii sindicatelor susţin însă că banii pe care îi vor lua bugetarii după o lună de muncă vor fi mai puţini.
"În lege există o afirmaţie - salariul nu va scădea faţă de cel din decembrie. Dacă se aplică articolul 49 se taie absolut toate sporurile la trei zile de la apariţia în Monitorul Oficial. Tot din aceeaşi Lege, înseamnă că salariul - sau ce voi lua în decembrie - va fi net mai mic şi atunci s-ar putea ca în ianuarie să spună că faţă de decembrie nu am scãzut", a declarat preşedintele Federaţiei "Spiru Haret" Gheorghe Isvoranu.
Şi angajaţii din sănătate se aşteaptă ca veniturile să le scadă. Sporuri importante, susţin aceştia, au fost eliminate prin Legea salarizării unitare.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Adrian Bârea, susţine că în ultimele trei luni ale anului "salariaţii din Sănătate nu vor mai beneficia de a doua primă de stabilitate. A doua pierdere se referă la faptul că sâmbetele şi duminicile nu vor mai fi plătite dublu în 2010. Deci, iată că dintr-o dată vorbim de o diminuare a veniturilor salariale lunare. Este o scădere de cel puţin, să zicem, 20% - 30%."
Legea salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice a nemulţumit aproape întreg sistemul bugetar. La începutul săptămânii viitoare, pe 5 octombrie, sindicatele au anunţat o grevă de avertisment de o zi, urmată de o serie de alte proteste.
Reprezentanţii sindicatelor susţin că, în cazul în care Legea salarizării unitare va intra în vigoare în actuala formă, vor declanşa greva generală pe termen nelimitat.