Emigranţii relocaţi din Grecia la Galaţi termină cursul de limba română
Primul grup format din 14 migranţi relocaţi din Grecia la Galaţi şi care au primit statut de refugiat va termina, la finele acestei luni, cursul de limba română.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 21 Septembrie 2016, 18:17
Primul grup format din 14 migranţi relocaţi din Grecia la Galaţi şi care au primit statut de refugiat va termina, la finele acestei luni, cursul de limba română, pe care aceştia l-au urmat la Centrul Regional pentru Integrare, deschis în urmă cu o lună şi jumătate la Galaţi.
Centrul Regional pentru Integrare a fost înfiinţat în cadrul proiectului "INTEGRARE + Servicii și asistență pentru migranți în Regiunea 2", derulat prin Programul Naţional/Fondul de Azil, Migrație și Integrare.
Proiectul are o durată de 12 luni, o valoare totală de 1.469.247,47 lei şi este finanţat prin Programul Naţional - Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare.
Centrul are ca obiectiv oferirea de servicii sociale, educative, de consiliere și integrare a cetățenilor străini non-UE care au depășit deja statutul de solicitant de azil, primind deja din partea statutului român un permis de ședere, având statut de refugiați sau beneficiind de altă formă de protecție subsidiară.
Centrul oferă cursuri de limbă română și civilizație refugiaților, consiliere în vederea obţinerii unui loc de muncă, asistenţă juridică, iar pe baza unor anchete sociale, centrul oferă un ajutor financiar de 150 lei pentru plata chiriei la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi – unde migranții locuiesc gratuit doar până la primirea statutului de refugiat.
Potrivit şefului Centrului de Integrare, George Cânepă, deocamdată, din partea centrului de la Galați, au primit câte 150 de lei doar 5 refugiați, urmând să primească alți 27.
Cât privește cursurile de civilizație, pe 29 septembrie, la centru va avea loc un curs de “acomodare culturală”, în timp ce tot la finele lunii termină cursul de limbă română primul grup de 14 refugiați din Siria și Yemen (toți bărbați, adulți), urmând ca din octombrie să înceapă cursurile un alt grup, de 27 de refugiați, din care trei sunt copii – doi de grădiniță și unul de școală generală.
Centrul mai oferă şi sprijin și pentru ca refugiații să se poată angaja, însă până acum nici un refugiat nu și-a găsit un loc de muncă astfel, reprezentanţii Centrului făcând doar demersuri la AJOFM, în condiţiile în care refugiaţii sunt muncitori necalificați, care au lucrat în țările de origine ca șofer sau marinar.
Doi din refugiați – absolvenți de facultăți (unul la Arhitectură, celălalt la Asistenți Medicali) – vor începe, de la 1 octombrie, un curs de acomodare (curs intensiv de limba română), dorind ca anul viitor să urmeze cursurile unei facultăți din Galați.
Cât privește Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Galaţi, față de cei 15 refugiați din Siria și Yemen, sosiți pe 3 martie, la Galați, acum în centru sunt 42 de persoane, însă acest număr nu reprezintă toți migranții veniți la Galați, căci din martie până în prezent, 58 de migranți au primit statut de refugiat, unii din ei mutându-se din centru, în oraș.