Eliminarea pensiilor speciale
Proiectul privind eliminarea pensiilor speciale a fost adoptat, marţi, de Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor.
Articol de Florin Lepădatu, 18 Decembrie 2019, 08:10
Proiectul privind eliminarea pensiilor speciale a fost adoptat, marţi, de Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor.
Potrivit documentului, doar militarii şi poliţiştii ar urma să mai beneficieze de acest drept, însă decizia finală va fi luată, miercuri, în plenul Camerei.
Reporter Iulia Gherman: "Alături de propunerile formulare de PNL, USR şi UDMR, de abrogare a pensiilor speciale, Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a aprobat cu majoritate de voturi şi amendamentul social-democratului Adrian Solomon, care prevede eliminarea indemnizaţiilor de merit acordate artiştilor, sportivilor şi ziariştilor profesionişti.
Deputatul PSD a declarat că nu trebuie făcute diferenţe între cei care beneficiază de pensii speciale.
Adrian Solomon: "Ori toţi suntem speciali, ori niciunul nu este special, şi aţi zis că niciunul.
Nu există oameni speciali, voi aţi spus-o, USR-ul şi PNL-ul."
Liberalul Dan Vîlceanu a subliniat că acest amendament nu se regăseşte în propunerile PNL şi USR.
Dan Vîlceanu: "Nu a vorbit nimeni în spaţiul public că ar fi incorect ca un mare sportiv sau un mare scriitor să nu beneficieze din partea statului de o recunoaştere.
Noi am vorbit despre pensii speciale, iar rentele viagere nu sunt pensii speciale."
După votul asupra raportului din Comisia de muncă, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu a transmis un comunicat în care precizează că deputaţii PSD nu vor susţine în plen propunerea lui Adrian Solomon, pentru că nu a existat un mandat pentru o astel de iniţiativă.
Votul asupra proiectului de lege privind abrogarea pensiilor speciale este programat miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor.
Este aşteptat, totodată, un vot decisiv şi asupra propunerii PSD de creştere la 300 de lei a alocaţiei pentru copii între 2 şi 18 ani şi la 600 de lei pentru copiii cu handicap.
Majorarea alocaţiei a primit marţi raport favorabil în Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, fără a fi, însă, susţinută de PNL."