Eliminarea fast-food-ului din şcoli "a avut efect pozitiv"
Potrivit unui studiu efectuat pe 145 de copii, prin eliminarea alimentelor de tip fast food din şcoli s-au obţinut reduceri ale consumului de alimente nesănătoase.
18 Martie 2010, 14:32
Proiectul Vital, început în 2008 în şcoala Octavian Goga din Cluj-Napoca, este considerat un succes de către specialişti.
Potrivit unui studiu efectuat pe 145 de copii de la şcoala menţionată, prin eliminarea alimentelor de tip fast food din şcoli s-au obţinut reduceri ale consumului de alimente nesănătoase, la doi ani după demararea proiectului.
Prof. Monica Ilisiu, coordonator al proiectului a afirmat că în continuare o treime dintre copii nu iau micul dejun, dar a crescut numărul de copii care nu consuma dulciuri, de la 0% în 2008, la 2% în 2010.
Totodată copii au început să consume mai multe legume crude, de la 57% în 2008, la 64% în acest an. În ceea ce priveşte consumul de chipsuri, dacă în 2008 32% nu consumau aceste produse, numărul acestora a crescut la 57% anul acesta.
În ceea ce priveşte mâncarea fast food în 2008 83% dintre copii consumau astfel de produse, iar în 2010 numărul acestora a scăzut la 65%.
Preşedintele Federaţiei de Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. dr. Nicolae Hâncu, a afirmat că una din problemele mari este lipsa micului dejun la o treime dintre copii. El a subliniat că problema porneşte de acasă, iar părinţii ar trebui să se implice mai puternic în crearea unui comportament nutriţional adecvat pentru copii.