Efectele caniculei în judeţul Mehedinţi
În judeţul Mehedinţi, din cauza căldurii, mai multe localităţi au rămas fără apă, sute de autotrenuri sunt blocate în vămi şi pe drumuri, iar trenurile au întârzieri.
Articol de Mihai Bădescu, 12 Iulie 2012, 19:08
Sute de oameni au apelat la punctele de prim-ajutor organizate de autorităţi în Turnu Severin, atenţi la starea de sănătate mai ales acum când atmosfera e sufocantă.
Localităţi rămase fără apă, sute de autorenuri blocate în vămi şi pe drumuri, trenuri cu zeci de minute întârziere, probleme în spitale şi la ambulanţe - acestea sunt necazurile provocate de caniculă în Mehedinţi în ultimele zile, când termometrele au depăşit frecvent 35 de grade.
"Ne aflăm în ultima zi de cod portocaliu. Sperăm să nu se mai prelungească. La nivelul municipiului avem opt puncte de prim ajutor. În diverse locaţii ale oraşului am luat măsure de a suplimenta cu încă două puncte.
Aceste puncte sunt dotate pe lângă răcitoarele de apă potabilă şi cu asistenţă medicală. Vă pot spune că în perioada 9-12 iulie au fost măsurate peste 800 de tensiuni arteriale", a declarat Costin Năsărâmbă, inspector ISU primăria Turnu Severin.
Şi dacă punctele de ajutor au fost asaltate, la ambulanţe numărul solicitărilor a fost mare, dar nu îngrijorător.
Şi în secţiile de urgenţă medicii spun că au avut de lucru, dar nu peste măsură, semn că oamenii au învăţat să fie atenţi la caniculă.
"Este un număr mai mare de prezentări, dar dacă facem o asociere cu anul trecut, nu sunt depăşite cu mult numerele de anul trecut de prezentări. Se prezintă mai ales oamenii cu suferinţe cornice- hipertensivii mari care nu numai din cauza căldurii şi din cauza corectitudinii în aplicarea tratamentului.
Omul când se simte un pic bine ignoră faptul că este dependent de un anume medicament şi atunci dacă nu şi-l ia două zile normal şi cu temperatura de afară şi cu umiditatea din atmosferă şi astea toate concurează", spune Stela Buligă, asistent Spitalul Judeţean Turnu Severin.
Situaţia se schimbă în vămi şi pe şosele unde şoferii de autotrenuri au de aşteptat ore în şir din cauza restrciţiilor de circulaţie.
Valeriu Pera, purtător de cuvânt Poliţia de frontieră spune că în punctele de trecere a frontierei Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II, aglomeraţia este creeată în principal de restricţiile impuse de Compania Naţională de Administrare a Autostrăzilor şi Drumurilor din România, referitoare la limitarea traficului şi circulaţia autotrenurilor cu masa mai mare de peste 7,5 tone, efectiv din cauza caniculei între orele 11 şi 20.
Nici pe drumul de fier călătorii nu au ajuns la timp la destinaţie. Trenurile au avut întârzieri destul de mari încă de dimineaţă.
O situaţia îngrijorătoare este în satul Cărămidaru din comuna Şişeşti.
Aici, de o săptămână oamenii primesc apă cu autospeciala de pompieri pentru că au secat fântânile.