Educaţia, "cheia integrării romilor în societate"
Agenţia Naţională pentru Romi precizează că va începe două proiecte care se axează pe educaţia copiilor ca o modalitate de a avea în viitor un loc de muncă stabil.
Articol de Daniela Vasilescu, 16 Septembrie 2010, 19:10
În România, autorităţile şi organizaţiile neguvernamentale încearcă să ofere, pe cât posibil, sprijin romilor pentru a se integra în societate: locurile fără examen în licee şi universităţi sau bursele sociale şi de merit sunt câteva exemple.
Agenţia Naţională pentru Romi a anunţat demararea unui program educaţional care cuprinde şi acordarea a 2.000 de burse de merit şi sociale.
Agenţia Naţională pentru Romi consideră că educaţia este cea mai importantă formă prin care romii pot fi integraţi în societate pe termen lung.
Copiii din această etnie nu au acces la educaţie pentru că părinţii invocă resurse financiare reduse, iar cei care ajung totuşi să meargă la şcoală părăsesc timpuriu unităţile de învăţământ, de multe ori din aceleaşi motive.
De aceea, Agenţia Naţională pentru Romi precizează că va începe de luna viitoare două proiecte care se axează pe educaţia copiilor ca o modalitate de a avea în viitor un loc de muncă stabil.
Copii dar şi părinţii "trebuie implicaţi în procesul educaţional"
Preşedintele agenţiei, Ilie Dincă, spune că nu numai copiii trebuie atraşi către sistemul educaţional de masă, ci şi părinţii trebuie convinşi în acest sens.
"În sistemul educaţional, în momentul de faţă sunt 250.000 de elevi.
"Tocmai de aceea vrem să mărim acest număr şi încercăm să-i facem să înţeleagă, atât copiii cât şi părinţii, că trebuie să meargă la şcoală pentru a-şi definitiva nivelul şi tocmai pentru a putea avea un nivel corespunzător accederii pe piaţa muncii", a declarat Ilie Dincă.
Proiectul derulat de Agenţia Naţională pentru Romi va consta, printre altele, în acordarea de 2.000 de burse de merit şi sociale.
Valoarea burselor de merit se ridică la 225 de lei lunar, iar a celor sociale la 185 de lei.
Totodată, 10.000 de elevi vor beneficia de servicii de consiliere în vederea prevenirii părăsirii timpurii a şcolii şi 8.000 de părinţi vor fi formaţi pentru a deveni responsabili şi implicaţi în educaţia propriilor copii.