Ședință a coaliției de guvernare
Şedinţă a coaliţiei, pentru discutarea măsurilor de protejare a consumatorilor față de creșterea prețurilor la energie.
Articol de Radiojurnal, 17 Ianuarie 2022, 15:47
Coaliția de guvernare se va reuni după-amiază, pentru a discuta despre noile măsuri de protejare a consumatorilor față de creșterea prețurilor la energia electrică și gaze naturale.
Președintele PNL, Florin Cîțu, spune că așteaptă propuneri concrete din partea PSD, privind criza facturilor la energie.
În opinia sa, nu se pot adopta doar măsuri pe termen scurt, fiind nevoie de o strategie pe termen lung, pentru a asigura securitatea energetică a României:
Florin Cîţu: La coaliţie aştept soluțiile de la Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, de la Guvern, vedem dacă ele se încadrează în cadrul bugetar. Trebuie să fie foarte clar că nu sunt de acord să depășim deficitul bugetar asumat anul acesta; din contră, cred că trebuie să fim mult mai ambițioşi pentru 2022, pentru că altfel vom avea o problemă cu inflația. Orice măsură trebuie să se aplice unitar tuturor participanților în economie, nu unui așa-numit sector pe care îl alege cineva nu știu pe ce criterii și, bineînţeles, să nu se ia nici un leu de la investiții, din buget. Banii de investiţii, nu se atinge nimeni de ei, din contră, trebuie să mai adăugăm să ajungem la 7%. Astea sunt criteriile de la care pornim; după aceea vom vedea ce soluții sunt. Dar în acest moment nu a fost nici o soluție prezentată în coaliţie.
Social-democraţii vor prezenta un pachet de măsuri de sprijin în cazul energiei electrice şi a gazelor naturale
Cu puţin timp în urmă, PSD a anunţat că plafonarea preţurilor şi reducerea TVA de la 19 la 5 procente, în cazul energiei electrice şi a gazelor naturale, sunt măsuri imediate, de sprijin pentru consumatori; şi insistă pentru intrarea lor în vigoare de la începutul lunii februarie.
Social-democraţii vor prezenta astăzi, în şedinţa coaliţiei de guvernare, un pachet de măsuri de sprijin, între care recalculare fără penalităţi a facturilor emise greşit, penalizarea abuzurilor, dar şi supraimpozitarea profitului obţinut de companiile energetice.
Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD: Supraimpozitarea, acolo unde se face profitul nu doar la producător, pe tot lanţul, pentru că este nevoie de o repartiţie corectă a efortului pe care îl avem cu toţii. Nu trebuie să fie doar pe cetăţean sau doar pe consumatorul final, fie că este el instituţie publică sau companie din România, acest efort trebuie să fie repartizat corect, de la producător, pe tot lanţul până la consumatori, inclusiv pe furnizori. Supraimpozitarea poate fi o astfel de măsură, sau reglementarea marjei de profit pe tot lanţul.
Realizator: Radu Oprea a precizat că există o analiză a impactului bugetar, care va fi prezentată de ministrul finanţelor, Adrian Câciu.
(RS)