După 13 ani, UE deblochează exportul de porci vii pentru România
Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: Producătorii români vor avea posibilitatea de a intra și pe alte piețe din afara Uniunii Europene
15 Septembrie 2016, 15:47
Din luna octombrie, după 13 ani de interdicţie, România va putea exporta porci vii în Uniunea Europeană.
Decizia a fost votată în unanimitate de Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene, fără a fi cerute garanții suplimentare, a anunţat joi ministrul agriculturii Achim Irimescu.
“Deblocarea exportului de porci vii în spațiul comunitar prin trecerea țării în anexa I a Deciziei europene va oferi producătorilor români posibilitatea de a intra și pe alte piețe din afara Uniunii Europene", a subliniat Irimescu. Decizia se va aplica din momentul publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv în cel mult 15 zile de la aprobare.
Exportul de porci vii al României a fost blocat în 2003 din cauza pestei porcine. Ţinând cont de faptul că de 8 ani România este teritoriu liber de pestă porcină crescătorii din domeniu au solicitat insistent deblocarea exportului. Crescătorii din România şi din alte ţări europene se aflau într-o poziţie dificilă după ce Rusia a impus un embargo importurilor de carne de porc din Uniunea Europeană. În urma acestui embargo, numai în ultimul an pierderile au fost estimate la peste 40 de milioane de euro.
În România, ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în județul Timiș, la fermele companiei Smithfield, unde au fost sacrificați peste 50.000 de porci.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), România avea la finele lunii mai a acestui an aproximativ 4,66 milioane de porci, în scădere cu 1,8% față de aceeași dată a anului trecut. Înainte de 1989, în România erau crescuți aproape 15 milioane de porci.
Consumul anual în România se ridică la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat în proporție de 50% din importuri.