DSVSA face controale în ţară, înaintea Sărbătorilor Pascale

09 Aprilie 2025, 14:33
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor face în această perioadă controale ample în țară, înaintea Sărbătorilor Pascale. Echipe mixte merg în piețe, supermarketuri, abatoare și alte puncte de vânzare cu amănuntul pentru a se asigura că toate normele sunt respectate. O atenție deosebită este acordată animalelor și cărnii care intră prin vămi, în contextul celor două boli care se transmit ușor: pesta porcină și febra aftoasă. Din județul Vaslui, relatează corespondentul Radio România Actualităţi Alina Darie.
Reporter: Conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui susține că specialiștii instituției sunt mobilizați în Punctul de Trecere a Frontierei Albița pentru a nu permite introducerea pe teritoriul Uniunii Europene a cărnii și produselor din carne cu risc biologic crescut, mai ales că în Republica Moldova, în ultima perioadă, au fost înregistrate focare de pestă porcină africană.
Mihai Ponea, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui: În primul rând, avem controlul de la frontieră, în care colegii noștri sunt 24 de ore din 24 de ore prezenți. Avem un aflux de persoane în această perioadă din zona Republica Moldova, și nu numai; riscul de a transporta carne și produse din carne este crescut, mai ales că, în ultima perioadă, în Republica Moldova au apărut din ce în ce mai multe focare de pestă porcină africană, și încercăm să nu introducă pe teritoriul României și al Uniunii Europene carne sau produse din carne cu risc biologic crescut.
De asemenea, în această perioadă premergătoare Sărbătorilor Pascale, primăriile care doresc să organizeze centre temporare pentru sacrificarea mieilor trebuie să informeze înainte Direcția Sanitar Veterinară. Aceasta va sprijini organizarea corespunzătoare a unor asemenea puncte comerciale.